Resolució
Q-05085/2011 Disconformitat amb el procés d'avaluació d'un alumne de quart d'ESO.

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Drets i deures dels alumnes
Data d'inici 05/08/2011
Data de l'últim moviment 31/07/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La persona interessada, mare d'un alumne de quart d'ESO, manifesta la seva disconformitat amb les qualificacions que ha obtingut el seu fill i amb la decisió de no promocionar-lo de curs ni d'atorgar-li l'acreditació final d'ESO. Al·lega manca de rigor en les qualificacions atorgades pel centre en algunes assignatures, i també dèficits en el seguiment per part del centre en el procés d'ensenyament i aprenentatge de les assignatures no aprovades per l'alumne. Per aquests motius, sol·licita, i així ho ha fet arribar al Departament d'Ensenyament, la revisió de les qualificacions trimestrals i final d'aquestes assignatures.

Contingut

El Síndic, d'acord amb la informació facilitada pel Departament d'Ensenyament, ha pogut constatar que en una reunió extraordinària de l'equip docent del centre educatiu es va dur a terme la revisió de les qualificacions de l'alumne, i que, posteriorment, els Serveis Territorials també en van fer una revisió. En aquest sentit, el procediment seguit s'ajusta a norma. 

No obstant això, l'informe tramès pel Departament d'Ensenyament no motiva la resolució desestimatòria. Per aquest motiu, el Síndic sol·licita al Departament d'Ensenyament que li faci arribar una resolució raonada i motivada, encara que se'n modifiqui el resultat, i li recorda que el Decret 143/2007, de 26 de juny, pel qual s'estableix l'ordenació dels ensenyaments de l'educació secundaria obligatòria, estableix en l'article 18.4 que quan el progrés de l'alumne no sigui l'adequat cal establir mesures de reforç educatiu. Aquestes mesures s'han d'adoptar quan es detecti el problema i en qualsevol moment del curs, i la seva finalitat és garantir l'adquisició dels aprenentatges imprescindibles per continuar el procés educatiu amb èxit.

Això mateix està previst en l'article 6 de l'Ordre EDU/295/2008, de 13 de juny, per la qual es determinen el procediment i els documents i requisits formals del procés d'avaluació a l'educació secundària obligatòria, que estableix que ?amb la finalitat de garantir l'adquisició dels aprenentatges imprescindibles per prosseguir el procés educatiu amb èxit, quan durant el procés d'avaluació contínua es detecti que l'alumnat no progressa adequadament, el centre, en qualsevol moment del curs, ha d'establir les mesures pertinents de reforç educatiu i la realització d'activitats de recuperació. En les actes de les sessions d'avaluació realitzades al llarg del curs hi ha d'haver constància expressa dels resultats obtinguts per l'alumnat en les activitats de recuperació esmentades?.

El Síndic també suggereix al Departament d'Ensenyament que verifiqui que l'alumne va rebre les mesures de reforç necessàries per assolir els objectius acadèmics plantejats. En aquest sentit, el Síndic recorda que l'Ordre EDU/295/2008 esmentada més amunt estableix en l'article 26.1 que ?el centre educatiu, per mitjà d'informes escrits, entrevistes individuals i reunions col·lectives, ha d'establir comunicació periòdica amb els pares, mares o representants legals de l'alumnat per tal de mantenir-los informats del procés de l'ensenyament, de l'aprenentatge i de l'avaluació?. 

Finalment, el Síndic suggereix al Departament d'Ensenyament que verifiqui que el centre va mantenir contacte periòdic amb la família d'aquest alumne per informar-la sobre la seva evolució acadèmica.

Tramitació

Data Administració Tràmit

17/08/2011 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Sol·licitud d'informació a l'Administració
18/11/2011 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
28/11/2011 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
03/02/2012 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
21/05/2012 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
13/07/2012 Departament d'Ensenyament Resolució
31/07/2012 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat

Normativa i jurisprudència

Normativa

Decret 143/2007, de 26 de juny, pel qual s'estableix l'ordenació dels ensenyaments de l'educació secundaria obligatòria. - DOGC.4915 (29/06/2007)