Resolució
Q-05094/2013 Disconformitat amb les sancions imposades a dos menors al tramvia de Barcelona

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Altres
Data d'inici 01/07/2013
Data de l'últim moviment 19/03/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Territori i Sostenibilitat Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la sanció imposada a la seva filla, de quinze anys, i a un company d'escola, de setze, al tramvia de Barcelona.

Exposa que els inspectors del tramvia van sancionar els dos joves per haver validat el bitllet en veure els inspectors. Sembla que els menors es van negar a facilitar la seva documentació atès que disposaven del títol validat i no estaven d'acord amb la sanció. En conseqüència, van decidir baixar a la parada següent. Diu que els inspectors i els dos membres de seguretat els van seguir i els van retenir contra la seva voluntat. Segons la promotora, els guardes van increpar i empènyer els menors, i el noi va haver de ser atès d'urgències a l'Hospital Moisès Broggi, de Sant Joan Despí. 

Malgrat que els joves van demanar als guardes de seguretat els números d'identificació respectius, sembla que aquests s'hi van negar. Finalment, els joves varen ser identificats pels Mossos d'Esquadra, que havien estat avisats pels inspectors. 

La promotora exposa que va personar-se al lloc dels fets i va abonar ambdues sancions. També va demanar als guardes de seguretat el número d'identificació, però de nou la resposta va ser negativa.

Contingut

Un cop analitzat l'informe del Departament de Territori i Sostenibilitat, el Síndic no observa indicis d'irregularitat en la decisió d'imposar la percepció mínima als adolescents. 

Això no obstant, pel que fa al procediment, el Síndic suggereix que s'apliqui un protocol específic per assegurar que infants i adolescents menors de setze anys puguin comptar amb la presència dels progenitors per satisfer la percepció mínima bonificada o, altrament, s'asseguri que en aquests casos l'abonament pugui fer-se de forma diferida. En aquest sentit, si bé el Departament ha informat que des del 22 de juliol de 2013 l'operador Tramvia Metropolità ha ampliat a trenta dies el termini per a fer el pagament de la percepció mínima amb bonificació, aquesta mesura s'aplica només als menors de catorze anys.

Pel que fa a l'actuació dels vigilants de seguretat, el Síndic suggereix al Departament que: 

1. En cas que no s'hagi fet, es revisi les imatges de l'andana de l'estació on els adolescents van baixar del tramvia i on es va produir l'incident amb els vigilants de seguretat fins que va arribar la Policia-Mossos d'Esquadra, per aclarir els fets i comprovar si es va produir un tracte inadequat, desproporcionat o qualsevol altra actuació no ajustada a dret d'aquests vigilants.

2. Es doni instruccions a l'empresa que gestiona els vigilants de seguretat privada i als que van participar en els fets perquè en el futur, davant de qualsevol requeriment dels ciutadans, els facilitin les dades per identificar-los, de conformitat amb el Reial decret 2364/1994, de 9 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament de seguretat privada, el qual estableix en l'article 68 que el personal de seguretat privada s'ha d'identificar amb la seva targeta d'identitat professional quan per raons del servei ho demanin els ciutadans afectats.

Tramitació

Data Administració Tràmit

01/10/2013 Direcció General de Transports i Mobilitat Sol·licitud d'informació a l'Administració
20/11/2013 Direcció General de Transports i Mobilitat Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
10/12/2013 Departament de Territori i Sostenibilitat Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
06/02/2014 Departament de Territori i Sostenibilitat Resolució pendent d'acceptació
24/03/2014 Departament de Territori i Sostenibilitat Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
17/07/2014 Departament de Territori i Sostenibilitat Resposta a la resolució pendent d'acceptació
28/08/2014 Departament de Territori i Sostenibilitat Irregularitat
29/08/2014 Departament de Territori i Sostenibilitat Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
19/03/2015 Departament de Territori i Sostenibilitat Seguiment finalitzat