Resolució
Q-05098/2014 Queixa d'un pare perquè no se li facilita informació relativa a les absències a l'escola de la seva filla

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Preinscripció a l'educació i centres
Data d'inici 30/06/2014
Data de l'últim moviment 30/04/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Consorci d'Educació de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Contingut

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el fet que no se li faciliti informació relativa a les absències a l'escola de la seva filla i el motiu que les justifica.

Segons la informació facilitada pel Consorci d'Educació de Barcelona, el curs 2012-2013 la menor va faltar a l'escola un total de 46 dies. Certament, l'alumna cursava ensenyaments d'educació infantil, que no tenen caràcter obligatori, però això no exclou que el nombre d'absències és significatiu. La manca d'escolarització en edat obligatòria i l'absentisme són considerats situacions de risc per la Llei 14/2010, del 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència.

D'altra banda, el Consorci informa que es va facilitar al promotor la relació del nombre d'absències de la seva filla, però no la justificació que havia fet constar la mare. Tot i això, al promotor, com a pare de la menor, li correspon la seva representació legal i també el deure d'educar-la i, per tant, té dret a obtenir tota la informació relativa al seu procés educatiu i a altres elements que afectin la seva escolarització, com ara les faltes d'assistència. Cal recordar que les normes que regulen l'organització i el funcionament dels centres docents fan referència a la necessitat que l'escola mantingui la imparcialitat, i que aquesta passa per facilitar la informació als dos progenitors amb la màxim transparència.

Per tot això, el Síndic suggereix al Consorci d'Educació de Barcelona, d'una banda, que informi el promotor de les absències de l'escola de la seva filla i dels motius que les justifiquen; i de l'altra, que, en cas que es mantingui el nivell d'absències de l'alumna, valori si cal donar trasllat del nombre d'absències als serveis socials com a element indicatiu d'una situació de possible risc social.

Tramitació

Data Administració Tràmit

14/10/2014 Consorci d'Educació de Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
01/12/2014 Consorci d'Educació de Barcelona Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
01/12/2014 Consorci d'Educació de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
15/01/2015 Consorci d'Educació de Barcelona Resolució pendent d'acceptació
16/02/2015 Consorci d'Educació de Barcelona Resposta a la resolució pendent d'acceptació
29/04/2015 Consorci d'Educació de Barcelona Irregularitat
30/04/2015 Consorci d'Educació de Barcelona Seguiment finalitzat