Resolució
Q-05099/2015 Possible situació de risc d'una noia que fins a l'assoliment de la majoria d'edat havia estat tutelada en un centre de menors

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Problemes en les relacions familiars
Data d'inici 22/07/2015
Data de l'últim moviment 15/09/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Pendent d'acceptació per l'administració

Contingut

Els serveis socials de l'Ajuntament de Montcada i Reixac alerten de la situació de risc en què es podria trobar una noia que va estar tutelada en un centre per a persones amb discapacitat mental fins que va assolir la majoria d'edat i que actualment ha retornat amb la seva família. 

L'article 151.1 de la Llei 14/2010 estableix que, un cop assolida la majoria d'edat, l'emancipació o l'habilitació d'edat, s'extingeixen les mesures de protecció, però que l'organisme competent de la Generalitat pot disposar les mesures assistencials que consideri necessàries mitjançant resolució motivada i amb el consentiment de la persona interessada o, si manca el consentiment, mitjançant autorització judicial, si es tracta d'un presumpte o presumpta incapaç. Entre aquestes mesures previstes hi ha el manteniment d'una plaça en un centre, que es pot estendre fins als vint-i-un anys.

En aquest cas, d'acord amb la informació proporcionada pels serveis socials de referència de la família de la noia, hi ha una situació d'incapacitat, que ha derivat en una sentència d'incapacitació parcial a favor de la interessada, i també una situació de desprotecció, motivada per la incapacitat del nucli familiar de la noia de fer-se'n càrrec, la qual cosa ja va causar al seu dia la declaració de desemparament i l'establiment d'una mesura de protecció d'ingrés al centre que s'ha estès fins a la majoria d'edat d'aquesta noia.

En aquest context, la voluntat de retornar al nucli familiar que expressa la noia, encara que sigui major d'edat, s'ha de valorar, però tenint en compte la seva necessitat de protecció i vetllant per la seva salut.
Ateses les consideracions anteriors, el Síndic suggereix al Departament de Benestar social i família:

1. Que, si judicialment s'ha ordenat cautelarment l'ingrés en centre de la noia, informi d'aquesta mesura i la faci efectiva immediatament; i que si no s'ha ordenat judicialment aquest ingrés, insti una autorització judicial que li permeti disposar de les mesures assistencials adequades perquè la jove estigui protegida adequadament de manera immediata.

2. Que, juntament amb els serveis socials de referència, l'EAIA de referència i els professionals del centre que coneixen la situació de la jove treballin conjuntament per fer un pla d'intervenció a mitjà-llarg termini que disposi mesures de protecció a favor de la noia que assegurin que la transició a la vida adulta es faci amb plenes garanties per a la seva salut i integritat.

3. Que, en casos en què es detecti que, malgrat haver assolit la majoria d'edat, la recuperació i la capacitat de viure amb autonomia d'aquests joves no s'han completat satisfactòriament, la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència faci un traspàs extens i ajustat a les necessitats de la persona als serveis socials de referència que han d'abordar i fer un seguiment del cas.

Tramitació

Data Administració Tràmit

31/07/2015 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
15/09/2015 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació