Resolució
Q-05100/2010 Disconformitat amb l'actuació dels serveis socials de Badalona.

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Sense llar
Data d'inici 25/10/2010
Data de l'últim moviment 16/09/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Badalona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La persona interessada es queixa de l'actuació dels serveis socials de Badalona. Sol·licita una casa d'acollida de llarga estada, però li ofereixen plaça en un centre de salut mental.

Contingut

Després d'estudiar tota la informació aportada per l'Administració i la persona interessada, el Síndic fa les consideracions següents a l'Ajuntament de Barcelona:
En primer lloc, els serveis socials han d'elaborar un informe en què quedi palesa la valoració que es fa del cas i han de mantenir la cooperació amb els serveis socials d'atenció especialitzada per a la informació i el seguiment dels casos, per garantir el suport necessari a la persona en situació de necessitat, i no consta que s'hagi fet cap seguiment de la persona interessada des del novembre de 2010. 

En segon lloc, s'observa que, d'una banda, l'informe traslladat indica que els tràmits per sol·licitar el recurs es van pactar amb l'equip de salut i que, malgrat la denúncia per maltractament, es creia més adequat l'ingrés en una llar residència. D'altra banda, però, sembla que el fet de no considerar adequat el recurs d'acollida no era per la valoració de l'equip de salut, sinó pel fet de no haver identificat la situació com un cas de violència de gènere per la manca d'admissió a tràmit de la denúncia.

Així doncs, el Síndic entén que, com que la denúncia no es va admetre a tràmit, no es va identificar la situació com de violència de gènere. Tot i així, no consta que els serveis socials haguessin elaborat un informe en què es definís clarament la situació. Així doncs, en l'informe de serveis socials cal que es faci constar si es considera que hi ha una situació de violència de gènere, tot i que, per les característiques personals, sigui necessària una atenció específica que doni resposta a unes necessitats de salut, motiu pel quals es proposin determinats serveis. 

Per això, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Badalona que adopti les mesures oportunes per a l'establiment de criteris d'actuació en què es tingui coneixement de casos similars per garantir una millor atenció en situacions com la que planteja persona interessada. Així mateix, li recorda que l'admissió a tràmit d'una denúncia no és l'únic element de prova qualificat per identificar una situació de violència de gènere, d'acord amb els apartats 1 i 2 de la Llei 5/2008, en què s'estableixen tots els elements de prova possibles.

Tramitació

Data Administració Tràmit

10/01/2011 Ajuntament de Badalona Sol·licitud d'informació a l'Administració
02/03/2011 Ajuntament de Badalona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
16/09/2011 Ajuntament de Badalona Resolució