Resolució
Q-05109/2012 Disconformitat amb la manca de notificació de dos expedients sancionadors en matèria de trànsit

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Procediment administratiu sancionador i expropiació forçosa
Data d'inici 16/07/2012
Data de l'últim moviment 31/05/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Interior Pendent d'acceptació per l'administració

Plantejament

El promotor de la queixa exposa que ha rebut dues notificacions de providències de constrenyiment amb relació a dos expedients sancionadors en matèria de trànsit, provinents del Servei Català de Trànsit, respecte dels quals no havia rebut cap notificació prèvia. Es queixa que no ha pogut pagar amb bonificació els imports d'aquestes sancions.

Contingut

L'informe del Servei Català de Trànsit posa de manifest que, d'acord amb el que estableixen l'article 77.1 de la Llei 18/2009, de 23 de novembre, per la qual es modifica la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària, i l'article 11 del Reial decret 320/1994, de 25 de febrer, del Reglament sancionador en aquesta matèria, les notificacions corresponents a aquests expedients s'han practicat al domicili que consta en els registres de la Direcció General de Trànsit (en endavant DGT). Tot i això, totes van donar el mateix resultat d'adreça incorrecta, motiu pel qual el Servei Català de Trànsit va efectuar la notificació mitjançant publicació edictal en el Tauler edictal de sancions de trànsit (TESTRA).

Tanmateix, sembla que a causa d'un error a l'hora d'inscriure l'adreça en el Registre de Conductors de la DGT, el municipi registrat no era correcte.

En qualsevol cas, no hi ha dubte que el Servei Català de Trànsit disposava d'una altra adreça, la del Registre de Vehicles de la DGT, per dur a terme les notificacions, i, malgrat això, va seguir notificant en una adreça que era incorrecta, tal com ja s'havia demostrat. En aquest sentit, ni tan sols era necessari que s'efectués cap actuació d'investigació en els registres administratius per mirar de localitzar una adreça vàlida, ja que l'adreça que consta en els registres de la DGT estava a l'abast de l'Administració. 

Per aquest motiu, el Síndic suggereix al Departament d'Interior que doni les instruccions oportunes perquè s'anul·lin les actuacions efectuades en els expedients sancionadors incoats contra el promotor, ja que les notificacions portades a terme en ambdós expedients han ocasionat indefensió al denunciat, atès que, en tenir coneixement de les sancions en via de constrenyiment, no ha pogut exercir el seu dret de defensa en via administrativa.

Tramitació

Data Administració Tràmit

02/08/2012 Servei Català de Trànsit SCT Sol·licitud d'informació a l'Administració
28/09/2012 Servei Català de Trànsit SCT Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
18/10/2012 Servei Català de Trànsit SCT Suspensió d'actuacions
06/02/2013 Departament d'Interior Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
06/03/2013 Servei Català de Trànsit SCT Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
10/04/2013 Departament d'Interior Resolució pendent d'acceptació
27/05/2013 Departament d'Interior Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
31/05/2013 Departament d'Interior Resposta a la resolució pendent d'acceptació