Resolució
Q-05111/2011 Manca d'assignació de plaça escolar a causa d'un canvi de domicili a un altre municipi.

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Preinscripció a l'educació i centres
Data d'inici 08/08/2011
Data de l'últim moviment 21/11/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La persona interessada va canviar de domicili de Cerdanyola del Vallès a Badalona. Exposa que, seguint les indicacions que li va donar la mateixa Administració, va fer la preinscripció del seu fill en el període ordinari per obtenir plaça escolar a Badalona a tercer d'ESO i va seleccionar diversos centres propers al seu domicili, però no va obtenir plaça.

Recentment, després de presentar la reclamació, va rebre una resolució de 12 de juliol de 2011 en què es deia que, atès que no s'havia pogut satisfer cap de les peticions formulades per la família, es mantenia la plaça escolar que tenia l'alumne el curs 2010/2011 a Cerdanyola del Vallès.

Contingut

El Departament d'Ensenyament va desestimar inicialment la sol·licitud de canvi de centre de la persona interessada per manca de vacants a un institut de Badalona, però finalment se li va assignar plaça a aquest centre educatiu.

El Síndic recorda al Departament d'Ensenyament que, d'acord amb els criteris sobre la gestió dels processos d'escolarització, i també d'acord amb el que preveu la normativa que regula l'admissió d'alumnat, l'Administració té el deure de proporcionar una plaça al municipi de residència (o, alternativament, si el municipi no té centre escolar, a la zona d'escolarització). En cas de canvi de residència, doncs, la manca de plaça vacant al centre sol·licitat en primera opció no justifica la desestimació del canvi de centre, sinó que, en cas de manca de plaça als centres escollits, s'hauria d'assignar una plaça d'ofici a un centre alternatiu que garanteixi l'escolarització de l'alumne al municipi de destí. 

En aquest sentit, el Síndic suggereix al Departament d'Ensenyament que, en el futur, valori la possibilitat d'assignar un centre alternatiu en el moment de desestimar el canvi de centre sol·licitat per manca de places vacants.

Tramitació

Data Administració Tràmit

17/08/2011 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Sol·licitud d'informació a l'Administració
14/11/2011 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
21/11/2011 Departament d'Ensenyament Resolució