Resolució
Q-05111/2014 El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la fixació del requisit màxim d'edat per a l'accés als cossos de policia local

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Funció pública
Data d'inici 30/06/2014
Data de l'últim moviment 21/12/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Interior Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El Síndic ha rebut diversos escrits de ciutadans que mostren la seva preocupació pel fet que, per raons d'edat, veuen limitades les seves possibilitats de prendre part a les convocatòries per accedir als cossos de la policia local i al Cos de Mossos d'Esquadra. S'ha comprovat que aquestes convocatòries acostumen a fixar com a requisits d'accés límits d'edat molt dispars.

Contingut

En primer lloc, l'establiment d'una edat màxima per participar en els processos selectius s'ha de fixar per llei. D'acord amb la normativa aplicable i, concretament, a partir de l'article 56.1 c) de l'Estatut bàsic de la funció pública, es pot afirmar que per poder participar en un procés selectiu la regla general és que no hi ha d'haver més límit d'edat que el de la jubilació forçosa. Excepcionalment, per llei, és possible establir una edat inferior al de la jubilació.

En segon lloc, l'establiment d'una edat inferior a la de la jubilació s'ha de justificar des del punt de vista de la igualtat. L'article 14 de la Constitució espanyola estableix el principi d'igualtat davant la llei sense que pugui prevaldre cap discriminació per raó de naixença, raça, sexe, religió, opinió o qualsevol altra condició o circumstància personal o social.

L'article 21.1 de la Carta de drets fonamentals de la Unió Europea incorpora l'edat entre les causes per les quals es prohibeix discriminar.

L'article 34.2 de la Llei 62/2003, de 30 de desembre, de mesures fiscals, administratives i de l'ordre social, estableix amb relació a les mesures en matèria d'igualtat de tracte i no discriminació en el treball que les diferències de tracte basades en l'edat no poden ser discriminatòries quan, a causa de la naturalesa de l'activitat professional concreta de què es tracti o del context en què es dugui a terme, aquesta característica constitueixi un requisit professional essencial i determinant, sempre que l'objectiu sigui legítim i el requisit proporcionat.

La sentència del Tribunal Constitucional 37/2004, d'11 de març, estableix que el dret d'accés en condicions d'igualtat a les funcions públiques no prohibeix que el legislador pugui prendre en consideració l'edat dels aspirants o qualsevol altre condició personal. La sentència també assenyala que, com que l'edat és un element diferenciador, és legítima una decisió legislativa que fixi objectivament límits d'edat que puguin comportar, per als qui l'hagin superada, la impossibilitat d'accedir a aquests llocs.

Diverses sentències del Tribunal Suprem amb relació als límits d'edat van declarar nul el límit d'edat establert a l'article 7 b) del Reial decret 614/1995, de 21 d'abril, pel qual s'aprova el reglament regulador dels processos selectius i de formació en el Cos Nacional de Policia, que fixava el límit d'edat per a l'ingrés al Cos Nacional els trenta anys i per a la categoria d'inspector, trenta-cinc anys. El Tribunal va estimar que no s'havia justificat que el límit màxim d'edat fos essencial i determinant per desenvolupar les comeses pròpies de l'escala executiva. 

I en tercer lloc, cal tenir en compte l'existència de diverses resolucions del Parlament que tenen per objecte eliminar les limitacions a la imposició de tractes diferenciats per raó de l'edat, com per exemple, la Resolució 470/VIII, del Parlament de Catalunya, sobre l'eliminació de límit d'edat per accedir als cossos de bombers i de policia, i la Resolució 195/IX, del Parlament de Catalunya, sobre l'eliminació del requisit del límit d'edat per a l'accés al Cos de Mossos d'Esquadra.

Un cop fetes aquestes consideracions, el Síndic recomana al Departament d'Interior que tramiti un avantprojecte de llei per modificar l'article 29.b) de la Llei 16/1991, de 10 de juliol, de policies locals (que estableix que cal tenir l'edat compresa entre el mínim i el màxim que fixin el reglament del cos o la convocatòria corresponent, abans que fineixi el termini de presentació de sol·licituds), i l'article 20.2 de la Llei 10/1994, d'11 de juliol, dels Mossos d'Esquadra (que remet a les bases de cada convocatòria l'establiment dels requisits i les condicions per a l'ingrés en les diferents escales i categories), a fi de suprimir la remissió que fan al reglament del cos o a la convocatòria corresponent i a les bases de cada convocatòria, respectivament, i perquè alhora estableixin que no es pot fixar una limitació en l'edat màxima d'ingrés diferent a la genèricament establerta per a l'accés a la funció pública sens perjudici de determinar, si escau, una edat màxima d'accés que haurà d'estar justificada en funció de les comeses assignades al cos.

Tramitació

Data Administració Tràmit

14/07/2014 Departament d'Interior Resolució pendent d'acceptació
26/09/2014 Departament d'Interior Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
03/10/2014 Departament d'Interior Resposta a la resolució pendent d'acceptació
11/12/2014 Departament d'Interior Resolució pendent d'acceptació
28/01/2015 Departament d'Interior Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
27/02/2015 Departament d'Interior Resolució pendent d'acceptació
09/06/2015 Departament d'Interior Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
09/06/2015 Departament d'Interior Resposta a la resolució pendent d'acceptació
18/06/2015 Departament d'Interior Resolució pendent d'acceptació
05/08/2015 Departament d'Interior Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
26/10/2015 Departament d'Interior Resposta a la resolució pendent d'acceptació
17/12/2015 Departament d'Interior Irregularitat
21/12/2015 Departament d'Interior Seguiment finalitzat

Expedients Relacionats

AO-05251/2014
Q-05308/2014
Q-02548/2014