Resolució
Q-05125/2010 Disconformitat amb la resposta facilitada pel CatSalut a una reclamació que es va presentar pel tracte rebut a l'Hospital Sant Rafael.

Matèries
Polítiques socials
Salut
Disconformitat amb el tracte rebut pel pacient
Data d'inici 25/10/2010
Data de l'últim moviment 20/07/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Salut Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La persona interessada es mostra disconforme amb la resposta que va rebre a la reclamació que va presentar a CatSalut per l'atenció que va rebre el seu pare a l'Hospital de Sant Rafael els dotze dies que van precedir la seva mort. Exposa que el tracte del personal mèdic, el d'infermeria i el d'auxiliar d'infermeria va ser poc humà i desconsiderat.

Contingut

De la informació aportada pel Departament de Salut, se'n desprèn que la percepció que té el facultatiu que va atendre al pare de la persona interessada i la que aquesta té no coincideixen. 
Aquest fet implica que resulti pràcticament impossible esbrinar quin va ser el tracte que es va dispensar a la família de la promotora de la queixa, atès que qualsevol acció investigadora per part del Síndic s'enfronta amb la dificultat d'objectivar els fets als quals es fa referència.

En qualsevol cas, el Síndic assenyala que l'atenció que ha de rebre el pacient en el procés final de la seva vida ha d'estar envoltada d'una sensibilitat especial. És molt important que els professionals estiguin preparats per la cura d'aquests malalts i tinguin habilitats per tractar amb els seus familiars. Per aquest motiu, és imprescindible ser molt curosos amb la informació que faciliten i amb la manera com la transmeten, precisament per evitar augmentar el sofriment que afecta el pacient mateix i la seva família.

En conseqüència, el Síndic recorda al Departament de Salut, amb caràcter general, el dret de les persones que s'han de relacionar amb l'Administració sanitària que se les tracti de manera respectuosa i educada.

Tramitació

Data Administració Tràmit

22/12/2010 Servei Català de la Salut SCS Sol·licitud d'informació a l'Administració
17/03/2011 Servei Català de la Salut SCS Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
11/04/2011 Departament de Salut Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/07/2011 Departament de Salut Resolució