Resolució
Q-05128/2013 Disconformitat amb la resolució que desestima el recurs d'alçada interposat contra la llista definitiva del tribunal qualificador en un procés selectiu convocat per l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Funció pública
Data d'inici 01/07/2013
Data de l'últim moviment 24/07/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Sant Fruitós de Bages Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la resolució que desestima el recurs d'alçada que va interposar contra la llista definitiva del tribunal qualificador en el procés selectiu seguit per a la cobertura interina d'una plaça d'auxiliar administratiu d'atenció telefònica a l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages.

Un cop examinada la resolució del recurs d'alçada, el Síndic es va adreçar al promotor per manifestar que la resolució explicava els motius de la decisió adoptada amb relació a cadascuna de les al·legacions formulades. 

Tot i això, la institució va considerar necessari demanar informació a l'Ajuntament en relació amb la manca de valoració de les dues titulacions superiors acreditades pel promotor (Llicenciatura en Sociologia i Llicenciatura en Humanitats), que a criteri de l'Ajuntament no tenien cap relació amb les funcions que calia desenvolupar en el lloc que es volia ocupar. En canvi, el batxillerat sí que va ser valorat.

Contingut

El Síndic és conscient que no pot pronunciar-se a hores d'ara sobre la validesa del procés de selecció objecte de la queixa, atès que qualsevol decisió podria produir indefensió als candidats que tenen interès legítim i no han estat escoltats. No obstant això, considera convenient fer les consideracions següents:  

A l'acta del tribunal qualificador de 8 de maig de 2013, s'estableix el barem de les titulacions superiors a les exigides per ocupar el lloc de treball i relacionades amb les funcions del lloc a ocupar. L'acta, però, no recull les raons per les quals es valoren determinades titulacions superiors i se'n descarten d'altres. El Síndic entén que és difícilment justificable l'existència de titulacions superiors a l'exigida que tinguin relació amb el lloc de treball d'auxiliar administratiu d'atenció telefònica, de manera que, tal com està redactada la base de la convocatòria, el tribunal qualificador no hauria d'haver valorat cap titulació superior.

La plaça que es pretén cobrir pertany a l'escala d'administració general. Aquesta escala es caracteritza per la realització de funcions burocràtiques i administratives comunes a tota l'organització administrativa, per a l'accés a la qual s'exigeix una titulació determinada, tal com recull l'article 42 del Decret 214/1990.

A diferència de l'escala d'administració general, l'escala d'administració especial es caracteritza per la realització de funcions específiques, per a les quals cal acreditar que es té una titulació concreta, en funció de les tasques assignades.

Pel que fa a la valoració dels mèrits acadèmics relatius a la titulació superior a l'exigida, el Síndic entén que, amb relació a les places de l'escala d'administració general, no està justificat exigir que aquesta titulació hagi de tenir relació amb les funcions del lloc a ocupar. La restricció d'aquest reconeixement a determinades titulacions superiors constitueix una diferenciació no justificada. 

El concepte de ?titulació?, en el sentit tècnic de reconeixement oficial d'un títol com a conseqüència de la realització i superació de determinats estudis, és constitutiu d'un mèrit pel sol fet de la demostració de l'esforç i bagatge acadèmic de l'aspirant. 

A més a més, la justificació d'aquesta restricció esdevé un contrasentit quan l'informe tramès assenyala que el tribunal va prendre en consideració el batxillerat d'acord amb la normativa reguladora dels ensenyaments de batxillerat, en la mesura que aquests ensenyaments proporcionen a l'alumnat formació, maduresa intel·lectual i humana, coneixements i habilitats que els permeten progressar en el seu desenvolupament personal i social i incorporar-se a la vida activa i a l'educació superior. 

En la mesura, doncs, que la valoració del batxillerat com a mèrit acadèmic es fa pel sol fet de tractar-se d'una titulació superior a l'exigida com a requisit de participació, aquest criteri s'hauria d'haver aplicat a totes les titulacions superiors, sense restriccions. El fet que no hagi estat així comporta que l'actuació ha estat discriminatòria i contrària al dret d'accés en condicions d'igualtat a les funcions públiques.

Per tant, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages que en les convocatòries de futurs processos selectius tingui en compte les consideracions precedents a fi de no supeditar la valoració del mèrit acadèmic a titulacions que tinguin connexió amb les funcions assignades a la plaça quan, per les seves característiques, no es tracti de places que requereixin una tecnificació específica.

Tramitació

Data Administració Tràmit

24/10/2013 Ajuntament de Sant Fruitós de Bages Sol·licitud d'informació a l'Administració
11/11/2013 Ajuntament de Sant Fruitós de Bages Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
27/06/2014 Ajuntament de Sant Fruitós de Bages Resolució pendent d'acceptació
10/07/2014 Ajuntament de Sant Fruitós de Bages Resposta a la resolució pendent d'acceptació
23/07/2014 Ajuntament de Sant Fruitós de Bages Irregularitat
24/07/2014 Ajuntament de Sant Fruitós de Bages Seguiment finalitzat