Resolució
Q-05135/2012 Disconformitat amb la suspensió d'una prestació de la renda mínima d'inserció

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Inclusió social
Data d'inici 16/07/2012
Data de l'últim moviment 25/07/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Empresa i Ocupació Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la suspensió de la prestació de la renda mínima d'inserció que tenia reconeguda.

Exposa que el 21 d'octubre de 2011 es va dictar una resolució per la qual se suspenia la prestació de la renda mínima d'inserció perquè la persona interessada va traslladar la seva residència fora de Catalunya. La promotora diu que només va marxar divuit dies l'any 2010 i amb motiu de la malaltia de la seva mare. També exposa que va comunicar el viatge a la treballadora social que fa el seguiment del seu cas.

Contingut

Segons l'Administració, la persona interessada va marxar diverses vegades durant l'any 2010, però no es concreten les dates d'aquestes sortides ni cap altra informació que justifiqui la suspensió de la prestació. Sens perjudici d'això, en el moment d'aquestes sortides encara no estaven en vigor les noves condicions establertes per al manteniment de la renda mínima d'inserció -en virtut de la Llei 7/2011, de 27 de juliol, de mesures fiscals i financeres- que comporten l'obligació de les persones beneficiàries de romandre de manera permanent a Catalunya. 

Conseqüentment, no es pot considerar aplicable a aquest cas aquesta obligació, i per tant, el viatge o els viatges esmentats no es poden considerar causa suficient per suspendre la prestació de la renda mínima d'inserció.

D'altra banda, quan es va emetre la resolució de suspensió, la causa que la va motivar ja havia desaparegut, atès que la persona interessada ja es trobava de nou a Catalunya. D'acord amb allò que estableix també la normativa aplicable, l'abonament de la prestació de renda mínima d'inserció s'ha de reprendre si desapareixen les causes que n'han motivat la suspensió. 

Per tant, hauria estat més diligent per part de l'Administració emetre la resolució de suspensió fent coincidir el temps de suspensió amb el període de temps en què efectivament es va produir el trasllat fora de Catalunya, de manera que en el mateix moment en què es va dictar la suspensió es podia haver fixar ja la data de represa, llevat que alguna circumstància ho impedís.

De conformitat amb aquestes consideracions, el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació que prengui les mesures oportunes perquè es revisi la resolució adoptada i s'anul·li la suspensió de la prestació, de manera que es reconegui a la promotora el dret a la percepció de la prestació sense interrupció.

Tramitació

Data Administració Tràmit

06/09/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Sol·licitud d'informació a l'Administració
14/01/2013 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
14/05/2013 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
17/10/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació
02/12/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
03/02/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
24/07/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Irregularitat
24/07/2014 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Irregularitat
25/07/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Seguiment finalitzat