Resolució
Q-05136/2015 Queixa relativa a les condicions de seguretat d'unes atraccions infantils instal·lades en un aparcament públic de Tarragona

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Educació en el lleure, oci i activitats esportives de l'infant
Data d'inici 23/07/2015
Data de l'últim moviment 13/01/2016
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Tarragona Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Contingut

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la instal·lació d'unes atraccions infantils en un aparcament públic a Tarragona que considera que comporten un risc per als infants. Exposa que l'abril de 2015 va posar una reclamació escrita a l'Ajuntament de Tarragona i encara no ha rebut resposta. 

El Síndic recorda que la Llei 14/2010, de 27 de maig, sobre els drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència, estableix en l'article 55.5 que les administracions públiques han de fomentar: b) La disposició d'àmbits segurs i adequats per als infants i els adolescents en els espais públics. c) L'accés segur dels infants i els adolescents als centres escolars o altres centres que freqüenten.

Així mateix, la Llei 14/2010 també disposa que "l'Administració local ha de garantir que els espais i les zones recreatives destinades a infants o adolescents gaudeixen d'un entorn segur, allunyades de construccions o elements nocius o perillosos per a la salut i la integritat física d'aquests usuaris" (art. 56.5).

En aquest cas s'observa que l'espai està dotat de tanques de protecció, però que separen únicament les instal·lacions de joc dels vehicles aparcats. L'accés dels vehicles a l'aparcament i l'accés a la instal·lació infantil es fan a través d'un mateix espai, i no hi ha cap element que estableixi una separació física entre els infants i les famílies que acudeixen a l'espai de joc i els vehicles que entren a l'aparcament.

En definitiva, la ubicació d'aquest espai de joc adreçat a infants no sembla que compleixi el requisit d'adequació i seguretat que requereix la Llei 14/2010, ni tampoc l'obligació legal que els espais i les zones recreatives destinades a infants o adolescents estiguin en un entorn segur, allunyades de construccions o elements nocius o perillosos per a la salut i la integritat física d'aquests usuaris (art. 56.5), ja que infants i famílies comparteixen la zona d'accés i espera per fer l'activitat amb la circulació permanent de vehicles pròpia dels aparcaments de cotxes. En aquest sentit, la instal·lació de senyals d'advertiment pot no resultar suficient per garantir la seguretat dels infants.

Per tot això, el Síndic suggereix a l'Ajuntament que, d'una banda, consideri la possibilitat d'ubicar l'espai de joc objecte de queixa en un lloc alternatiu, fora de l'aparcament de vehicles, o bé que se situï en un emplaçament que garanteixi l'accés a través d'un espai diferenciat al dels vehicles, amb plena garantia de la seguretat dels infants; i de l'altra banda, que, mentre aquesta proposta no es faci efectiva, instal·li mesures de protecció per assegurar la separació efectiva de l'espai d'accés a l'activitat infantil de l'accés dels vehicles a l'aparcament.

Tramitació

Data Administració Tràmit

13/10/2015 Ajuntament de Tarragona Sol·licitud d'informació a l'Administració
28/10/2015 Ajuntament de Tarragona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
11/12/2015 Ajuntament de Tarragona Resolució pendent d'acceptació
22/12/2015 Ajuntament de Tarragona Resposta a la resolució pendent d'acceptació
13/01/2016 Ajuntament de Tarragona Irregularitat