Resolució
Q-05138/2014 Queixa relativa a la segregació escolar al municipi de Calonge

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Preinscripció a l'educació i centres
Data d'inici 01/07/2014
Data de l'últim moviment 27/11/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Calonge Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El Síndic ha rebut diverses queixes relatives als desequilibris existents en la composició social dels tres centres del municipi de Calonge, i més especialment entre les dues escoles ubicades a Sant Antoni de Calonge, geogràficament properes, l'escola Mare de Déu de la Mercè i l'escola La Sínia.

Contingut

L'any 2012 el Síndic ja va dur a terme actuacions relacionades amb aquesta problemàtica al municipi, en el marc de les quals va demanar al Departament d'Ensenyament:

1. Que vetllés per l'escolarització equilibrada de la matrícula fora de termini entre centres.

2. Que estudiés els procediments de detecció de les necessitats educatives específiques al municipi, per si es podia aprofitar de manera més intensa la reserva de places per equilibrar la composició social dels centres. 

3. Que estudiés la possibilitat de modificar la zonificació escolar, si aquesta mesura havia de ser beneficiosa per a l'escolarització equilibrada al municipi. 

4. Que incrementés ràtios només quan hi hagués necessitats d'escolarització en una determinada zona, o quan aquesta mesura es pogués acompanyar de supressió d'oferta.

5. Que valorés l'aplicació de reduccions de ràtio a les escoles del municipi, no només a l'escola Mare de Déu de la Mercè, per millorar els nivells d'escolarització d'aquesta escola.

6. Que desenvolupés altres mesures de consolidació de la demanda escolar de l'escola Mare de Déu de la Mercè.

En l'informe rebut en el marc d'aquestes noves queixes, el Departament d'Ensenyament indica que, des d'aleshores, ha desenvolupat un treball conjuntament amb l'Ajuntament de Calonge, especialment en el marc del Consell Escolar Municipal, per tal d'identificar, estudiar i implementar mesures per promoure l'escolarització equilibrada al municipi.

A criteri del Síndic, doncs, el Departament està mostrant una disposició favorable a promoure polítiques d'escolarització equilibrada al municipi. Cal avaluar, però, l'impacte d'aquestes mesures a l'hora de combatre la segregació escolar, per conèixer si aquestes són suficients o cal incorporar-ne de noves (o aplicar-les amb més intensitat).

L'experiència d'altres municipis indica que una situació de sobreoferta acostuma a perjudicar l'equitat en l'admissió d'alumnat perquè els centres amb una demanda més feble tenen encara més dificultats per capgirar el dèficit de sol·licituds i modificar la composició social de la seva demanda. 

En vista d'aquestes consideracions, i amb l'objectiu d'evitar que la segregació escolar es consolidi al municipi, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament i a l'Ajuntament de Calonge:

1. Que continuïn estudiant en el marc del Consell Escolar Municipal les possibilitats d'adoptar mesures per lluitar contra la segregació escolar al municipi i intensificar les polítiques d'escolarització equilibrada d'alumnat que corresponguin.

2. Particularment, que estudiïn les mesures relacionades amb la programació de l'oferta necessàries per evitar les situacions de sobreoferta, que suposen un risc per a l'equitat en l'admissió d'alumnat (com ara reduccions de ràtio, integració de l'oferta, etc.). 

3. Que promoguin mesures de revaloració del projecte educatiu de l'escola Mare de Déu de la Mercè per estimular-ne la demanda.

Tramitació

Data Administració Tràmit

31/10/2014 Ajuntament de Calonge Resolució pendent d'acceptació
31/10/2014 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
16/12/2014 Ajuntament de Calonge Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
16/12/2014 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
30/12/2014 Ajuntament de Calonge Resposta a la resolució pendent d'acceptació
09/01/2015 Ajuntament de Calonge Irregularitat
12/01/2015 Ajuntament de Calonge Seguiment finalitzat
09/03/2015 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
10/04/2015 Departament d'Ensenyament Irregularitat
13/04/2015 Serveis Territorials d'Ensenyament a Girona Irregularitat
05/06/2015 Departament d'Ensenyament Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
14/10/2015 Departament d'Ensenyament Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
23/11/2015 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
27/11/2015 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat

Expedients Relacionats

Q-01633/2014
Q-02392/2014
AO-00200/2015