Resolució
Q-05147/2010 Disconformitat amb l'exclusió de la borsa de personal docent interí d'educació secundària

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Funció pública
Data d'inici 26/10/2010
Data de l'últim moviment 31/12/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Consorci d'Educació de Barcelona Pendent d'acceptació per l'administració
Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el fet d'haver estat exclosa de la borsa de personal docent interí d'educació secundària a causa de la impossibilitat d'acceptar un nomenament a jornada sencera per haver-se de fer càrrec de la seva filla discapacitada amb un grau reconegut del 86%. 

Segons indica, el mes de setembre de 2010 se li va adjudicar una plaça en un institut, però l'horari (jornada sencera) era incompatible amb les seves obligacions familiars i va decidir no acceptar-la, després de presentar justificació al Consorci (certificat de disminució i d'incapacitat i tutela).

El 4 d'octubre de 2010 se li va adjudicar un nou nomenament amb jornada sencera a un altre institut, al qual també va haver de renunciar per poder atendre la seva filla. 

En conseqüència, la persona interessada ha estat exclosa de la borsa de personal docent interí, tot i que va demanar ser readmesa en atenció a la situació familiar que viu per escrit de 30 de setembre de 2010, al qual no ha rebut resposta a data d'avui.

Contingut

El Síndic ha examinat amb deteniment les instruccions dictades el 2009, 2010 i 2011, en desenvolupament del Decret 133/2001, de 29 de maig, pel qual es regula la borsa de treball per prestar serveis de caràcter temporal com a persona interí docent.

Aquestes instruccions tenen la seva fonamentació en la regulació que conté el Decret 133/2001 quan l'article 6.1 relatiu a les baixes de la borsa de treball estableix, com a motiu de la baixa, la renúncia o la no acceptació de la destinació adjudicada o la manca de presa de possessió en els terminis previstos, sense causa justificada.

I han estat les instruccions dictades les que han determinat quines són aquestes causes justificades, per la qual cosa res no impediria que la situació plantejada per la promotora de la queixa es considerés com a ?causa justificada?, dintre de l'apartat 2.6.

De fet, segons m'exposava la promotora, fins al setembre de 2010 havia pogut renunciar a nomenaments sense que això la dugués a la baixa de la borsa de treball. Per tant, si això és així, no s'entén com mantenint-se la mateixa regulació en les instruccions abans esmentades, el Consorci se separa del criteri seguit en les actuacions precedents.

Per tant, això porta a assenyalar que en el cas objecte de la queixa no es va avaluar amb prou cura la situació de la persona interessada i el reconeixement del dret a la no discriminació per raons familiars.

En conseqüència, el Síndic entén que, amb independència que les instruccions no recollissin la situació concreta de la persona interessada, i al marge de la conveniència que les properes instruccions que es dictin recullin la corresponent modificació normativa, una situació com la que exposa la persona interessada hauria d'haver comportat una anàlisi i valoració acurada del seu cas, en lloc d'abocar-la a demanar la baixa de la borsa.

Per tot això, el Síndic recomana al Consorci d'Educació de Barcelona que en les properes instruccions es prevegi expressament, dintre de l'apartat relatiu a la ?cura de persones discapacitades o de familiars?, les possibilitats d'adaptació horària en funció de les circumstàncies familiars i de les necessitats organitzatives del centre.

Alhora, el Síndic també suggereix que es revisi la situació de baixa de la persona interessada, de manera que aquesta quedi sense efecte i pugui reincoporar-se a la borsa mantenint el número d'ordre que tenia.

Tramitació

Data Administració Tràmit

26/01/2011 Consorci d'Educació de Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
24/02/2011 Consorci d'Educació de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
22/03/2012 Consorci d'Educació de Barcelona Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
16/04/2013 Consorci d'Educació de Barcelona Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
04/09/2013 Consorci d'Educació de Barcelona Resposta a la resolució pendent d'acceptació
26/09/2013 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
12/11/2013 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
05/12/2013 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
16/12/2013 Departament d'Ensenyament Irregularitat
31/12/2013 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat