Resolució
Q-05153/2012 Disconformitat amb la modificació del règim intern de la residència i centre de dia Les Corts, de Barcelona

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Gent gran
Data d'inici 16/07/2012
Data de l'últim moviment 27/06/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la modificació del règim intern de la residència i centre de dia Les Corts, de Barcelona, on resideixen la seva mare i la seva tia.

En concret, planteja la seva disconformitat amb els canvis introduïts en el règim de visites del centre, consistents en la prohibició d'accés de familiars o acompanyants de les persones residents als menjadors durant les hores dels àpats. També es queixa de la manera en què s'ha produït aquesta modificació, ja que entén que no s'ha respectat el procediment establert.

Contingut

Segons l'informe tramès per l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials, el règim de visites establert al centre residencial s'adequa a la normativa vigent. Consta també que es va trametre un escrit a la persona interessada en què es donava resposta expressa a la seva reclamació en el mateix sentit.

Amb tot, la informació facilitada no permet valorar l'altra qüestió plantejada en la queixa, referent al procediment emprat per a la modificació del reglament de règim intern. 

Segons sembla, els canvis en el règim de visites i la prohibició d'accedir al menjador durant els àpats es van publicar al tauler d'anuncis el febrer i el juny de 2012, i amb posterioritat es van incorporar formalment al reglament en versió de juny de 2012. La persona interessada indicava que no té constància que s'hagués fet cap reunió del consell de participació del centre residencial en què es tractés aquesta modificació i, per tant, entén que no s'han respectat les normes de participació del centre. 

D'acord amb el Decret 202/2009, de 22 de desembre, dels òrgans de participació i de coordinació del Sistema Català de Serveis Socials, en els centres d'aquest tipus hi ha d'haver un consell de participació, entre les funcions del qual s'inclou l'elaboració i aprovació del projecte de reglament de règim intern del servei i les seves modificacions. El consell s'ha de reunir, com a mínim, una vegada a l'any, amb caràcter ordinari, o sempre que el convoqui la presidència a iniciativa pròpia o a petició de la meitat de les persones que el componen. 

Si, com exposa la persona interessada, s'ha produït una modificació de les condicions establertes amb anterioritat al reglament de règim intern, el Síndic entén que hauria d'haver estat tractada al consell de participació del centre. 

De conformitat amb això, el Síndic suggereix al Departament de Benestar Social i Família que prengui les mesures oportunes per comprovar el procés de modificació del reglament de règim intern de la residència Les Corts i per garantir que en aquest procés es respecti la participació de les persones usuàries.

Tramitació

Data Administració Tràmit

26/11/2012 Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
08/02/2013 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
02/04/2013 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
21/05/2013 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació
31/05/2013 Departament de Benestar Social i Família Vulneració
06/08/2013 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
13/12/2013 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
29/01/2014 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
17/06/2014 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació
27/06/2014 Departament de Benestar Social i Família Seguiment finalitzat

Expedients Relacionats

Q-05708/2012
Q-05709/2012