Resolució
Q-05174/2014 Disconformitat amb l'Ajuntament de Castelldefels per haver donat de baixa el gual permanent d'un habitatge del municipi

Matèries
Polítiques territorials
Urbanisme i habitatge
Mobilitat
Data d'inici 02/07/2014
Data de l'últim moviment 15/04/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Castelldefels Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Contingut

Segons s'informa, l'Ajuntament va donar de baixa el gual arran de l'informe de la Policia Local, segons el qual no es pot utilitzar el gual per entrar vehicles al local del promotor atès que s'hi exerceix una activitat de botiga oberta al públic. El promotor manifesta que s'ha queixat per escrit a l'Ajuntament però no ha rebut resposta.

Certament, la llicència de gual és un supòsit d'aprofitament comú especial dels béns de domini públic -la vorera- que comporta l'autorització per fer un ús intensiu d'aquest bé -i la correlativa limitació de l'ús que correspon a la resta de ciutadans, consistent, en aquest cas, en la prohibició d'estacionar a la zona del gual. Com qualsevol altre supòsit d'ús comú especial, requereix autorització municipal, i es considera que la llicència de gual s'atorga a precari i és revocable en qualsevol moment per raons d'interès general. 

D'acord amb aquesta configuració legal de l'autorització de gual, el Síndic no pot considerar que hagi estat irregular la decisió municipal de requerir el promotor perquè torni la placa i restauri la vorera. Ara bé, les ordenances municipals que regulen el règim dels guals no són prou explícites: segons l'Ajuntament, l'article 36 de l'Ordenança municipal de convivència ciutadana remet pel que fa a l'ús de guals i de reserves de càrrega i descàrrega al que estableix l'ordenança fiscal. I l'ordenança fiscal regula exclusivament la taxa i la seva gestió, però no les condicions d'ús ni les obligacions que porta implícites.

Per tal d'evitar que la manca d'una regulació explícita generi en les persones interessades la percepció que el requeriment d'adaptació és arbitrari i injustificat, i per tal de garantir el dret del ciutadà a rebre una informació veraç i de qualitat sobre els procediments que una administració tramita, en els termes establerts a l'article 28 de la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Castelldefels que iniciï les actuacions oportunes per promoure l'elaboració i l'aprovació d'una ordenança d'ocupació de la via pública que reguli el règim jurídic de les llicències de guals com a aprofitament comú especial del domini públic.

Tramitació

Data Administració Tràmit

04/08/2014 Ajuntament de Castelldefels Sol·licitud d'informació a l'Administració
19/09/2014 Ajuntament de Castelldefels Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
02/10/2014 Ajuntament de Castelldefels Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
07/01/2015 Ajuntament de Castelldefels Sol·licitud d'informació a l'Administració
30/01/2015 Ajuntament de Castelldefels Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
16/02/2015 Ajuntament de Castelldefels Resolució pendent d'acceptació
17/03/2015 Ajuntament de Castelldefels Resposta a la resolució pendent d'acceptació
14/04/2015 Ajuntament de Castelldefels No irregularitat
15/04/2015 Ajuntament de Castelldefels Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració