Resolució
Q-05176/2009 Manca d'actuació de l'Ajuntament de Sabadell davant les reclamacions pels danys causats per les arrels d'un arbre de la via pública.

Matèries
Polítiques territorials
Urbanisme i habitatge
Altres
Data d'inici 02/11/2009
Data de l'últim moviment 18/11/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Sabadell Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor manifesta la seva disconformitat amb l'actuació per part de la corporació local de Sabadell per donar solució al problema que pateixen els veïns.

D'acord amb les manifestacions de la part interessada, les arrels d'un arbre situat a la via pública provoquen danys als habitatges de la comunitat, ja que han penetrat en algunes dependències dels baixos de l'edifici.

El promotor de la queixa exposa la seva disconformitat amb el fet que l'Ajuntament no vol dur a terme actuacions per impedir que les arrels de l'arbre provoquin més danys, ni per reparar els danys causats. A fi de justificar aquesta actuació, el consistori exposa que la causa deriva de problemes estructurals de l'edifici que permeten l'entrada de les arrels, però no motiva la resolució ni aporta cap informe tècnic que els permeti conèixer amb exactitud els elements de fet i de dret en què es basa l'Administració per concloure en el sentit de la resolució. Aquest fet provoca indefensió en els veïns, ja que consideren que no disposen dels elements de judici pertinents per impugnar els actes administratius amb plenes garanties.

Contingut

En vista de la informació municipal tramesa en resposta a la petició d'informació, i sense perjudici que la persona interessada pugui instar una reclamació de responsabilitat patrimonial, el Síndic manifesta que, com a resultat de l'actuació administrativa davant de la sol·licitud de reparació del dany causat, es conclou i es notifica al promotor de la queixa que segons la valoració feta pels serveis tècnics de Parcs i Jardins, l'entrada de les arrels de l'arbrat a l'habitatge de la persona interessada deriva de problemes estructurals de l'edifici, que permeten l'entrada de les arrels. 

En la resolució emesa, no consta quins són els elements de prova ni els criteris tècnics emprats per part dels serveis tècnics de Parcs i Jardins en què es basa la valoració efectuada de l'origen dels danys, la qual acabar determinant que la causa dels danys produïts és que existeixen problemes estructurals en l'edifici que permeten l'entrada de les arrels.

Així, el Síndic recorda que la motivació d'una resolució administrativa és un element essencial per garantir el dret de defensa dels ciutadans, ja que és la via mitjançant la qual es posa en coneixement dels administrats quin són els elements de fet i de dret i quin és el raonament seguit en el dictat de la resolució, dades que necessàriament ha de conèixer la persona interessada per articular la seva defensa amb plenes garanties jurídiques.

Sobre la base del que s'ha exposat, la comunicació efectuada a la persona interessada de la valoració de l'origen dels danys d'acord amb la qual el consistori desestima la seva sol·licitud ha d'estar fonamentada i ha d'explicitar els elements tècnics que concorren en la valoració final, a fi que la persona interessada tingui els elements de judici precisos per contradir la valoració efectuada, aportant l'informe tècnic pertinent. Per aquest motiu, el Síndic suggereix al consistori que notifiqui a la persona interessada una nova resolució que reculli els aspectes esmentats, a fi d'esmenar la situació d'indefensió en què es pot trobar.

Tramitació

Data Administració Tràmit

03/02/2010 Ajuntament de Sabadell Sol·licitud d'informació a l'Administració
22/03/2010 Ajuntament de Sabadell Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
28/07/2010 Ajuntament de Sabadell Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
28/04/2011 Ajuntament de Sabadell Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
10/06/2011 Ajuntament de Sabadell Reiteració posterior a la primera
20/06/2011 Ajuntament de Sabadell Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
18/11/2011 Ajuntament de Sabadell Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Constitució Espanyola- BOE.311 (29/12/1978)
Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú- BOE.295 (27/11/1992)