Resolució
Q-05181/2013 Dificultat per continuar amb els estudis de Nanotecnologia i Nanociència a la Universitat Autònoma de Barcelona

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Estudis universitaris i recerca
Data d'inici 03/07/2013
Data de l'últim moviment 22/05/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Economia i Coneixement Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la dificultat per continuar amb els estudis de Nanotecnologia i Nanociència a la Universitat Autònoma de Barcelona (en endavant UAB).

Exposa que es troba en situació de risc d'exclusió social atès que té un procediment judicial per desnonament hipotecari no pot fer front a les despeses dels seus estudis universitaris. El 20 de març de 2013 va sol·licitar l'ajut a l'estudi per a situacions sobrevingudes durant l'any 2012, en el marc del Programa Finestreta, però tot i el temps transcorregut encara no s'ha resolt la seva sol·licitud. Des de la Universitat se l'ha informat que no s'havia resolt perquè la va presentar a la tercera fase de la convocatòria. També manifesta que va demanar la beca Equitat per tal de beneficiar-se de la reducció del cost dels crèdits de matriculació universitària per al curs 2013/2014, però també sense èxit.

Contingut

La UAB destaca que el promotor efectivament reuneix els requisits de la convocatòria en el sentit que es troba en una situació de desestructuració econòmica, social o familiar com a conseqüència d'una situació sobrevinguda durant l'any 2012 i no té dret a cap altre tipus d'ajut, però que incompleix el requisit de tenir crèdits matriculats per primera vegada durant el curs 2012/2013. Per aquest motiu, el Síndic entén que seria raonable permetre la inclusió del promotor en una altra de les modalitats d'ajudes previstes a la convocatòria. 

D'altra banda, pel que fa a les altres convocatòries de diferents tipus d'ajudes a les quals s'ha presentat el promotor, s'informa que s'han resolt de manera diferenciada i independent sense que la gestió o intervenció de les unitats administratives de la UAB hi hagi tingut relació, i se l'ha exclòs per incompliment dels requisits.

Respecte de la informació facilitada per la UAB en relació amb les ajudes disponibles, s'informa que la Universitat disposa d'un cercador molt ampli en funció de les preferències, perfil de l'estudiant, tipus d'estudi... i que en concret al promotor se li ha facilitat l'orientació que requeria.

En vista d'aquesta informació, el Síndic entén que s'ha facilitat informació al promotor sobre les ajudes disponibles, i considera raonable el criteri de prioritzar els estudiants que han assolit la meitat de la càrrega lectiva de la titulació corresponent per fer les estades de pràctiques. 

No obstant això, si el promotor reuneix els requisits de la convocatòria d'ajudes Finestreta per a situacions sobrevingudes quant a desestructuració social i econòmica, i aquest és el motiu pel qual no pot seguir els seus estudis, el Síndic suggereix a la UAB que valori la possibilitat que se li concedeixi algun altre tipus de les ajudes previstes per facilitar-li la continuïtat en els estudis que ha iniciat.

D'altra banda, el promotor ha fet constar que ha sol·licitat de nou l'ajuda Finestreta el 30 de setembre de 2013 per al curs acadèmic 2013/2014. Així, si l'estudiant no pot accedir a les beques equitat o altres tipus d'ajudes, el Síndic suggereix també a la UAB que valori l'opció de concedir-li aquest tipus d'ajuda de manera alternativa per al curs 2013/2014.

Atès que la UAB ha acceptat aquests suggeriments, el Síndic finalitza aquí les seves actuacions en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

29/07/2013 Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Sol·licitud d'informació a l'Administració
29/07/2013 Secretaria d'Universitats i Recerca Sol·licitud d'informació a l'Administració
13/09/2013 Secretaria d'Universitats i Recerca Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
13/09/2013 Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
16/09/2013 Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
15/10/2013 Departament d'Economia i Coneixement Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
16/01/2014 Departament d'Economia i Coneixement No irregularitat
16/01/2014 Secretaria d'Universitats i Recerca No irregularitat
16/01/2014 Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Resolució pendent d'acceptació
05/02/2014 Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Resposta a la resolució pendent d'acceptació
21/05/2014 Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Irregularitat
22/05/2014 Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Seguiment finalitzat