Resolució
Q-05190/2008 Irregularitats en la notificació de la Diputació de Tarragona de diverses sancions de trànsit

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Procediment administratiu sancionador i expropiació forçosa
Data d'inici 27/11/2008
Data de l'últim moviment 02/05/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Diputació de Tarragona Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

El promotor es queixa del procediment notificador de la Diputació de Tarragona, ja que assenyala no haver tingut coneixement de les sancions en via administrativa, atès que les notificacions es van practicar en un domicili on ja no viu des de fa nou anys.

Contingut

Un cop estudiada la informació facilitada, el Síndic indica el següent: Pel que fa a les notificacions, l’Administració diu que s'han fet al domicili del titular del vehicle que constava a la Direcció General de Trànsit (en endavant DGT) a l'inici dels expedients sancionadors, d'acord amb el que disposa l'article 78 de la Llei de trànsit. Tanmateix, aquest article estableix que a efectes de notificacions, es considera domicili del conductor i titular del vehicle aquell que els interessats hagin indicat expressament i, si no se n’ha indicat cap, el que figuri en els registres de conductors i infractors, i en el de vehicles, respectivament. Així, el promotor va facilitar una còpia de l'escrit de data 10 de juny de 2005 que va trametre per correu a la Diputació de Tarragona, en el qual sol·licitava que es substituís l'adreça de Tarragona per la de Cabra del Camp. 

El Síndic recorda que l'article 38.4.c) de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, del règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, estableix que les sol·licituds, els escrits i les comunicacions que els ciutadans adrecin a les administracions públiques poden presentar-se a les oficines de Correus. El fet que les persones interessades no tinguin constància de la presentació l'escrit no és un fet que hagi de repercutir negativament en l'administrat. Així mateix, s’apunta el fet que aquest escrit s'hagi dirigit a la Diputació de Tarragona, BASE Gestió d'Ingressos, i que l'adreça que consta no és la de BASE, sinó la de la Diputació. El Síndic creu que aquest fet és del tot irrellevant, ja que BASE no deixa de ser una unitat administrativa de la mateixa Diputació. 

També es constata que en la tramitació de l'expedient d'embargament de 22 de setembre de 2006, per un import de 937,10 euros, derivat de setze sancions de trànsit, les notificacions dels expedients administratius es van enviar a l'adreça de Tarragona que constava en els arxius de la DGT, i que es van intentar les quatre notificacions de les provisions de constrenyiment que finalment es van notificar per publicació edictal al Butlletí Oficial de la Província de Tarragona. Posteriorment, el promotor va presentar un recurs contra la diligència d'embargament el 13 d’octubre de 2006 i se li va enviar la notificació personalment per Correus el 16 de desembre de 2006 a Cabra del Camp. 

Per tant, el Síndic suggereix que es comprovin les dates en què es van dur a terme les notificacions en via administrativa d’aquests setze expedients per infraccions de trànsit. En cas que es comprovi que els tràmits administratius són posteriors al 10 de juny de 2005, data en què la persona interessada va comunicar l'adreça, el Síndic suggereix que s’anul·lin les sancions esmentades i s’iniciïn els tràmits per retornar l'import de la quantitat embargada.

D'altra banda, amb relació a l'embargament d'1 d’octubre de 2007 per un import de 430,92 euros, que comprèn dos rebuts derivats de dues sancions de trànsit d'11 de febrer de 2006 i de 27 de novembre de 2006, es constata que les notificacions administratives es van dirigir a l'adreça de Tarragona. Només la notificació de la provisió de constrenyiment es va adreçar a Cabra del Camp. En aquest cas, tenint en compte la data de les sancions de trànsit, el Síndic suggereix que s’anul·lin les sancions esmentades i s’iniciïn els tràmits per retornar l'import de la quantitat embargada. 

Pel que fa a l'embargament de 2 de setembre de 2008, per un import de 105,06 euros, per tres sancions de trànsit derivades d'infraccions comeses en dates 27 de desembre de 2006, 20 de març de 2007 i 2 d’abril de 2007, s’informa que les notificacions de la infracció de 27 de desembre de 2006 es van enviar a Tarragona i les altres dues a Cabra del Camp. Per tant, el Síndic suggereix que s’anul·li la primera sanció imposada i s’iniciïn els tràmits per retornar l'import de la quantitat embargada.

Finalment, pel que fa a l'embargament de 2 de maig de 2007, per un import de 150,46 euros, derivat de quatre sancions de trànsit, s’informa que les notificacions es van enviar a l'adreça de Tarragona. Per tant, el Síndic suggereix que s’anul·lin les sancions esmentades i s’iniciïn els tràmits per retornar l'import de les quantitats embargades.

Tramitació

Data Administració Tràmit

29/01/2009 Diputació de Tarragona Sol·licitud d'informació a l'Administració
06/04/2009 Diputació de Tarragona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
22/06/2009 Diputació de Tarragona Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
27/10/2010 Diputació de Tarragona Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
05/01/2011 Diputació de Tarragona Reiteració posterior a la primera
25/01/2011 Diputació de Tarragona Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
02/05/2011 Diputació de Tarragona Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú- BOE.285 (27/11/1992)
Llei 19/2001, de 19 de desembre, de reforma del text articulat de la Llei sobre Trànsit, Circulació de Vehicles de Motor i Seguretat Vial, aprovat pel Reial decret legislatiu 339/1990, de 2 de març- BOE.304 (20/12/2001)