Resolució
Q-05221/2014 Queixa relativa a la imposició de sancions per l'impagament de peatges a les autopistes catalanes

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Procediment administratiu sancionador i expropiació forçosa
Data d'inici 03/07/2014
Data de l'últim moviment 28/12/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Interior Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb l'expedient sancionador que el Servei Català de Trànsit li va incoar en el marc de la campanya #Novullpagar.

Contingut

Arran de la incoació dels primers expedients sancionadors per no pagar els peatges en el marc de la campanya #Novullpagar, el mes de maig de 2012 el Síndic va obrir una actuació d'ofici per analitzar si el Servei Català de Trànsit els tramitava de conformitat amb el marc normatiu vigent i amb plena garantia dels drets afectats.

Durant aquest temps, el Servei Català de Trànsit ha facilitat resposta a les peticions d'informació de la institució. A partir d'aquesta informació, i un cop estudiada la normativa i la jurisprudència aplicables, el Síndic va emetre una resolució, mitjançant la qual recomanava al Departament d'Interior, en línies generals, que valorés d'ofici la prescripció de les denúncies pendents de tramitació i de tots els expedients en què encara no s'hagués dictat resolució. 

També demanava al Departament que revisés i arxivés totes les denúncies en les quals la persona identificada com a conductora no reconegués la comissió de la infracció, i en les quals l'Administració no disposés de proves clares i definitòries (testimonis, fotografies) que les avalessin.

I finalment, li va recomanar que valorés detalladament el procés seguit per incoar expedients sancionadors que no tinguessin com a fet infractor l'article 153 del Reglament general de circulació, per tal de valorar la possibilitat d'arxivar-los.

El Departament ha respost que comparteix les conclusions del Síndic i que no només ha valorat d'ofici la prescripció de totes les denúncies pendents de tramitació, sinó que no ha dictat acord d'incoació si ha transcorregut un termini superior a tres mesos des de la data dels fets denunciats.

També indica que ha dut a terme una revisió exhaustiva de tots els expedients oberts per tal de valorar d'ofici la prescripció dels expedients iniciats i en els quals no s'ha dictat encara resolució sancionadora, i que en aquells expedients en els quals el conductor del vehicle hagi negat la comissió dels fets s'han arxivat les actuacions sempre que no s'hagi disposat d'altres proves que avalin els fets.

Finalment, també informa que ha fet una valoració detallada dels expedients sancionadors per evitar la duplicitat de denúncies o la inaplicabilitat del ?non bis in idem? (no ser jutjat dues vegades pel mateix fet).

Tramitació

Data Administració Tràmit

05/11/2013 Departament d'Interior Resolució pendent d'acceptació
27/04/2015 Departament d'Interior Resposta a la resolució pendent d'acceptació
24/12/2015 Departament d'Interior Irregularitat
28/12/2015 Departament d'Interior Seguiment finalitzat