Resolució
Q-05234/2012 Disconformitat amb l'actuació d'una escola de Badia del Vallès i dels serveis socials d'atenció primària del municipi arran d'una situació d'abús entre companys

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Equips d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (EAIA's)
Data d'inici 19/07/2012
Data de l'últim moviment 02/04/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Badia del Vallès Actuació no irregular de l'administració
Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Departament d'Interior Actuació no irregular de l'administració

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb l'actuació del centre escolar de Badia del Vallès en què estudia la seva filla i dels serveis socials d'atenció primària del municipi arran d'una situació d'abús entre companys.

Exposa que la seva filla va patir tocaments a l'escola per part de companys de classe; que els serveis socials van estudiar la situació i van valorar que els abusos s'havien produït en l'àmbit familiar, per part del company sentimental de la mare; que aquesta persona ja no viu al domicili i que la situació de possible desprotecció de la menor va ser derivada a l'equip d'atenció a la infància i l'adolescència (en endavant EAP) i a la unitat funcional d'abús al menor (en endavant UFAM) de Sant Joan de Déu.

Segons la promotora, l'escola no ha actuat per esclarir els fets, la Inspecció educativa ha assignat plaça a la seva filla en un altre centre i la UFAM ha confirmat que els abusos es van cometre en l'àmbit escolar.

Contingut

Pel que fa a l'àmbit dels serveis socials, l'Ajuntament de Badia del Vallès ha indicat que es va trametre un informe a la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (en endavant DGAIA) per la possible situació de risc de la menor. D'acord amb això, el Síndic entén que es va derivar la presumpta situació de risc a l'entitat responsable de la protecció dels infants i dels adolescents a Catalunya, per la qual cosa no observa cap actuació irregular per part de l'Ajuntament de Badia del Vallès.

Pel que fa a l'àmbit educatiu, de la informació tramesa es desprèn que la direcció de l'escola es va posar en contacte amb l'EAP el dia 13 de juny, vuit dies desprès de rebre la informació, i a partir d'aquí es van iniciar les coordinacions amb els serveis socials i la DGAIA. Aquest lapse de temps és important en les situacions de presumpte abús sexual en el nucli familiar, i la menor tenia dret que s'iniciessin accions per prevenir cap més situació d'abús.

D'acord amb això, el Síndic suggereix al Departament d'Ensenyament, en primer lloc, que es revisin les actuacions de comunicació entre l'escola i els serveis competents de situacions d'alumnes que poden patir maltractaments, negligència, i/o abús sexual intrafamiliar, tant en el cas de la filla de la promotora com en d'altres que s'hagin pogut plantejar; en segon lloc, que es portin a terme actuacions de formació i informació a l'escola de la menor sobre els circuits establerts pels protocols de referència; i en tercer lloc, que es faci un seguiment de la situació personal i familiar de l'alumna a través dels serveis educatius que correspongui i en coordinació amb l'equip d'atenció a la infància i l'adolescència del Vallès Occidental. 

En vista del que s'exposa en l'informe posterior del Departament d'Ensenyament, el Síndic observa que s'està fent el seguiment de l'alumna en coordinació amb els altres serveis de benestar que intervenen en el nucli familiar, i que s'estan treballant amb l'escola els circuits que cal seguir davant les situacions de presumpte maltractament infantil. D'acord amb això, el Síndic dóna per finalitzades les seves actuacions amb el Departament d'ensenyament.

Pel que fa a les actuacions dutes a terme pel Departament de Benestar Social i Família, el Síndic considera que la situació de la filla de la promotora requereix mecanismes de supervisió i vigilància més especialitzats per garantir la seva protecció. Per tant, el Síndic suggereix a aquest departament, d'una banda, que valori la conveniència que el seguiment de la situació personal i familiar de la menor vagi a càrrec d'un equip especialitzat en maltractament i abús infantil, com ara l'EAIA; i de l'altra, que la DGAIA o l'EAIA mantinguin un seguiment estret i una coordinació continuada amb els serveis educatius i de salut mental que tracten directament la menor, a fi d'avaluar la seva evolució i d'interpretar adequadament els signes de desprotecció que presenti.

Tramitació

Data Administració Tràmit

25/07/2012 Ajuntament de Badia del Vallès Sol·licitud d'informació a l'Administració
25/07/2012 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Sol·licitud d'informació a l'Administració
26/07/2012 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Sol·licitud d'informació a l'Administració
25/09/2012 Ajuntament de Badia del Vallès Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
02/10/2012 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
03/10/2012 Ajuntament de Badia del Vallès Resolució
23/10/2012 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
28/11/2012 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Reiteració posterior a la primera
03/12/2012 Departament d'Interior Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
04/12/2012 Departament d'Interior Resolució
07/12/2012 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
09/01/2013 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
15/03/2013 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
03/04/2013 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
10/04/2013 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
23/04/2013 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
15/05/2013 Departament d'Ensenyament Vulneració
27/05/2013 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
13/06/2013 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació
20/06/2013 Departament de Benestar Social i Família Vulneració
21/06/2013 Departament de Benestar Social i Família Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
24/02/2014 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
24/03/2014 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
02/04/2014 Departament de Benestar Social i Família Seguiment finalitzat