Resolució
Q-05241/2010 Queixa relacionada amb la diligència d'embargament efectuada arran de dues sancions de trànsit.

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Procediment administratiu sancionador i expropiació forçosa
Data d'inici 02/11/2010
Data de l'últim moviment 21/06/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Institut Municipal d'Hisenda (IMH) Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

La persona interessada exposa que en la data de comissió de la presumpta infracció, el vehicle denunciat mostrava de forma visible la targeta d'aparcament per a persones amb disminució. A més a més, es queixa que no va tenir coneixement de les sancions fins que va rebre la diligència d'embargament.

Contingut

Des del punt de vista estrictament processal, el Síndic no aprecia irregularitat en la tramitació administrativa de l'expedient sancionador, atès que les notificacions dels actes administratius es van efectuar correctament.

No obstant això, considera que en aquest cas s'haurien d'haver tingut en compte altres qüestions: D'una banda, la infracció comesa va consistir a estacionar en una zona senyalitzada amb franges al paviment, tal com es demostra en la fotografia aportada per l'Administració; però de l'altra cal tenir present que el vehicle denunciat mostrava de forma visible la targeta d'aparcament per a persones amb disminució. 

L'article 64.11 de l'Ordenança de circulació de Barcelona considera justificada la retirada del vehicle en el cas que estigui estacionat en una zona senyalitzada amb franges al paviment, llevat d'autorització expressa. Fent una interpretació àmplia d'aquest article, el Síndic creu que es podria considerar que la targeta d'aparcament esmentada autoritza l'estacionament del vehicle, evidentment durant el temps imprescindible, sempre que no s'impedeixi la circulació de vehicles o vianants d'acord amb l'article 5.f) del Decret 97/2002, de 5 de març, sobre la targeta d'aparcament per a persones amb disminució i altres mesures adreçades a facilitar el desplaçament de les persones amb mobilitat reduïda.

Per aquest motiu, el Síndic suggereix a l'Institut Municipal d'Hisenda que revisi les actuacions efectuades en aquest expedient i doni les ordres oportunes perquè es retorni a la persona interessada l'import embargat per aquesta sanció.

Tramitació

Data Administració Tràmit

17/02/2011 Institut Municipal d'Hisenda (IMH) Sol·licitud d'informació a l'Administració
21/04/2011 Institut Municipal d'Hisenda (IMH) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
28/07/2011 Institut Municipal d'Hisenda (IMH) Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
26/10/2011 Institut Municipal d'Hisenda (IMH) Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
09/02/2012 Institut Municipal d'Hisenda (IMH) Reiteració posterior a la primera
01/03/2012 Institut Municipal d'Hisenda (IMH) Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
21/06/2012 Institut Municipal d'Hisenda (IMH) Resolució