Resolució
Q-05245/2010 Queixa relativa a una sol·licitud de visita a una unitat hospitalària especialitzada per tractar un possible cas de sensibilitat química múltiple.

Matèries
Polítiques socials
Salut
Gestió dels recursos sanitaris
Data d'inici 03/11/2010
Data de l'últim moviment 31/05/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Salut Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La persona interessada, que resideix a Igualada, exposa que pateix problemes greus d'intolerància a productes químics, alimentaris i medicaments, i que el metge de capçalera l'ha derivat per a diagnòstic a diferents serveis, però tant el centre Althaia de Manresa com l'Hospital Clínic de Barcelona han rebutjat aquestes sol·licituds.

Contingut

L'informe aportat pel Departament de Salut fa referència al circuit d'atenció a les persones afectades d'hipersensibilitat química múltiple i, en relació amb el cas de la persona interessada, indica que correspon als professionals de referència fer el seguiment de la seva evolució i,si escau, derivar-la a la unitat hospitalària especialitzada ubicada al Centre Hospitalari Althaia.

El Síndic observa, però, que precisament el metge d'atenció primària de la persona interessada la va derivar per al diagnòstic a aquest centre, i que aquest centre va respondre que la patologia de la persona interessada no estava incorporada a aquest hospital i va recomanar a l'equip d'atenció primària que remetés la persona interessada a l'hospital de referència. Posteriorment, el metge de capçalera la va derivar a l'Hospital Clínic, però sembla que tampoc no la van atendre perquè no era el seu centre de referència.

D'aquesta manera, el Síndic constata que les derivacions no van resultar efectives i que la persona interessada encara no ha estat visitada ni se li ha ofert cap alternativa adequada per valorar i tractar els problemes de salut que pateix.

Per aquest motiu, el Síndic suggereix al Departament de Salut que adopti les mesures oportunes per tal de fer efectiva la derivació aconsellada pels professionals d'atenció primària i perquè com més aviat millor es faciliti a la persona afectada una consulta a la unitat hospitalària que correspongui.

Tramitació

Data Administració Tràmit

15/11/2010 Servei Català de la Salut SCS Sol·licitud d'informació a l'Administració
26/01/2011 Servei Català de la Salut SCS Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/07/2011 Servei Català de la Salut SCS Reiteració posterior a la primera
20/07/2011 Departament de Salut Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
08/08/2011 Departament de Salut Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
22/11/2011 Departament de Salut Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
20/04/2012 Departament de Salut Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
25/05/2012 Departament de Salut Resolució
31/05/2012 Departament de Salut Seguiment finalitzat