Resolució
Q-05256/2014 Disconformitat amb la determinació d'un nou valor cadastral a una finca ubicada al municipi de Torredembarra

Matèries
Administració pública i tributs
Tributs
Tributs locals
Data d'inici 04/07/2014
Data de l'últim moviment 15/01/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Torredembarra Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la determinació d'un nou valor cadastral a una finca de la seva propietat ubicada al municipi de Torredembarra, i amb la manca de notificació vàlida per haver-se efectuat en un domicili fiscal incorrecte, fet que li ha impedit exercir el seu dret de defensa i impugnar el valor cadastral assignat mitjançant la interposició dels recursos establerts legalment.

Exposa que va tenir coneixement del nou valor cadastral arran la liquidació de l'IBI de l'exercici de 2014, en veure una quota tributària molt més elevada que la que havia satisfet en exercicis anteriors.

Contingut

L'Ajuntament de Torredembarra ha informat que el Centre de Gestió Cadastral de Tarragona va comunicar a l'Ajuntament de Torredembarra que la notificació de la resolució de l'expedient que atorgava un nou valor cadastral es va dur a terme mitjançant correu no certificat. Per tant, no s'ha pogut comunicar amb exactitud quina va ser la data de notificació. També ha comunicat que l'adreça on es va dur a terme la notificació és l'adreça de l'immoble.

De conformitat amb la informació de què es disposa, la determinació del nou valor cadastral es va efectuar seguint el procediment d'esmena de discrepàncies. Per tant, és aplicable a aquest cas l'article 18 del Text refós de la Llei del cadastre immobiliari, aprovat per Reial decret legislatiu 1/2004, de 5 de març, que determina que la notificació de la resolució de l'expedient d'esmena de discrepàncies s'efectuarà de conformitat amb el que disposa la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària.

El Síndic recorda que la notificació correcta del nou valor cadastral determinat és un requisit perquè aquest sigui eficaç, motiu pel qual un incompliment del règim de notificacions endarreriria l'operativitat del valor cadastral assignat, sense que puguin considerar-se ferms ni l'acte aprovatori del valor esmentat ni les liquidacions tributàries que en deriven. 

D'acord amb això, el Síndic demana a l'Ajuntament de Torredembarra que l'informi sobre les liquidacions de l'IBI que s'han emès de conformitat amb el nou valor cadastral, i li suggereix que faci les comprovacions oportunes a fi de determinar si aquestes liquidacions són incorrectes per raó d'una notificació defectuosa del nou valor cadastral assignat, tot dictant els actes administratius que siguin pertinents.

Tramitació

Data Administració Tràmit

22/08/2014 Ajuntament de Torredembarra Sol·licitud d'informació a l'Administració
07/10/2014 Ajuntament de Torredembarra Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
29/10/2014 Ajuntament de Torredembarra Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
27/11/2014 Ajuntament de Torredembarra Resolució pendent d'acceptació
11/12/2014 Ajuntament de Torredembarra Resposta a la resolució pendent d'acceptació
15/01/2015 Ajuntament de Torredembarra No irregularitat