Resolució
Q-05264/2014 Disconformitat amb la tramitació d'un procediment sancionador per infracció de l'Ordenança municipal d'Arenys de Munt reguladora de la recollida selectiva de residus

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Procediment administratiu sancionador i expropiació forçosa
Data d'inici 07/07/2014
Data de l'últim moviment 29/10/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament d'Arenys de Munt Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la tramitació d'un procediment sancionador per infracció de l'Ordenança municipal d'Arenys de Munt reguladora de la recollida selectiva de residus.

La imputació al promotor es va formular quan uns agents de policia i el zelador municipal van constatar el dia 17 d'abril de 2014 a les 10.55 hores que algú havia deixat a la vorera que es troba davant de la finca del promotor diverses bosses d'escombraries, i van identificar l'infractor perquè dins d'una bossa negra hi figurava el nom del fill del promotor. Dins la bossa, juntament amb els papers hi havia una ampolla de plàstic, la qual cosa prova que no es va fer una separació correcta dels residus.

Contingut

Un cop examinada la tramitació del procediment, el Síndic no ha detectat l'existència d'una actuació administrativa irregular.

L'Ordenança municipal, pel que fa a la recollida selectiva d'escombraries, determina que aquesta regulació té la voluntat de conscienciar els habitants d'Arenys de Munt de l'obligació de col·laborar en el manteniment i la conservació del medi ambient, i preveu l'aplicació d'un règim sancionador per als comportaments incívics i per als incompliments puntuals de l'Ordenança, atès que els usuaris del servei de recollida de residus municipals tenen imposada l'obligació, entre altres, de separar en origen les faccions per a les quals es fa una recollida selectiva específica. 

Tot i això, l'article 6 del mateix text normatiu exposa que la voluntat del consistori és possibilitar que les sancions de tipus econòmic es puguin compensar amb la participació en cursos de conscienciació, ja que en cap moment es pretén un rendiment econòmic de la detecció de comportaments mancats de civisme. Es tracta d'afavorir, per tant, el valor educatiu de la sanció -que no pot ser entesa únicament com un instrument retributiu o de càstig-  i allunyar-la de la finalitat  recaptatòria que amb freqüència s'atribueix a l'Administració quan exerceix la potestat sancionadora que té atribuïda. Per aquesta raó, i malgrat que el Síndic entén que l'Ordenança hauria hagut de regular amb precisió els aspectes bàsics de la compensació proposada, cal que un cop aquestes mesures alternatives estan previstes a la norma puguin ser implementades realment.

Atesa, doncs, la voluntat expressament manifestada pel promotor d'optar per aquesta compensació, que l'Ordenança també ha previst, el Síndic demana a l'Ajuntament d'Arenys de Munt que doni les ordres oportunes per tal que el promotor pugui fer efectiva la compensació que sol·licita en lloc de la sanció econòmica imposada, i que s'ajorni el compliment de la sanció fins al moment en què aquest curs es pugui dur a terme.

Tramitació

Data Administració Tràmit

26/09/2014 Ajuntament d'Arenys de Munt Sol·licitud d'informació a l'Administració
16/10/2014 Ajuntament d'Arenys de Munt Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
14/11/2014 Ajuntament d'Arenys de Munt Resolució pendent d'acceptació
02/01/2015 Ajuntament d'Arenys de Munt Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
05/01/2015 Ajuntament d'Arenys de Munt Resposta a la resolució pendent d'acceptació
23/01/2015 Ajuntament d'Arenys de Munt Resolució pendent d'acceptació
02/03/2015 Ajuntament d'Arenys de Munt Resposta a la resolució pendent d'acceptació
29/05/2015 Ajuntament d'Arenys de Munt Resolució pendent d'acceptació
14/07/2015 Ajuntament d'Arenys de Munt Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
07/08/2015 Ajuntament d'Arenys de Munt Resposta a la resolució pendent d'acceptació
29/10/2015 Ajuntament d'Arenys de Munt Irregularitat