Resolució
Q-05267/2010 Disconformitat amb l'Ajuntament de Barcelona per la tramitació d'un expedient de protecció de la legalitat urbanística.

Matèries
Polítiques territorials
Urbanisme i habitatge
Disciplina urbanística i inspecció
Data d'inici 03/11/2010
Data de l'últim moviment 16/03/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

Els promotors de la queixa exposen la seva disconformitat amb l'Ajuntament de Barcelona per la manca d'actuació dels serveis municipals en relació amb un expedient de protecció de la legalitat urbanística obert per unes obres en un local de la seva finca.

Contingut

Arran de la informació aportada per l'Ajuntament, el Síndic constata que l'última actuació duta  a terme per l'Ajuntament en relació amb aquestes obres, les quals són manifestament il·legalitzables, és la imposició d'una multa coercitiva el febrer de 2011, però tot i així el consistori no indica si la multa ha estat abonada voluntàriament pel responsable de la infracció o bé si s'ha hagut d'executar de forma forçosa.

Per aquest motiu, el Síndic recorda a l'Ajuntament que si es limita a imposar la multa i no l'executa forçosament quan la multa no es paga de forma voluntària tot i constatar que s'ha mantingut l'incompliment de l'ordre de restauració de la legalitat, va transcorrent el temps i aquest mitjà d'execució forçosa és del tot ineficaç. A més a més, el Síndic recorda també que davant l'incompliment de l'ordre d'enderroc, l'Ajuntament pot optar per executar-la subsidiàriament a càrrec del responsable.

El Síndic també constata, d'altra banda, que l'actuació de l'Ajuntament no ha estat diligent ni s'ha ajustat als criteris de celeritat i eficàcia necessaris en la tramitació d'expedients administratius, tenint en compte el temps transcorregut entre la primera inspecció i la resolució ordenant l'enderroc.

Respecte a la petició dels promotors de la queixa d'accedir a l'expedient, l'Ajuntament informa que no sap si aquesta petició ha estat atesa, de manera que el Síndic es remet al Codi de bones pràctiques administratives aprovat per aquesta institució i recorda a l'Ajuntament que les normes elementals de cortesia envers el ciutadà i també la Llei orgànica 4/2001, de 12 de novembre, reguladora del dret de petició, estableixen l'obligació de les administracions públiques de donar resposta expressa i fonamentada a les demandes de les persones que s'hi dirigeixin.

Per tot això, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Barcelona que:

- Valori la possibilitat d'executar forçosament l'ordre d'enderroc mitjançant l'execució subsidiària en el cas que es reiteri l'incompliment de la persona responsable de les obres.
- S'executin forçosament les multes coercitives si no es paguen de forma voluntària.
- Es continuï la tramitació de l'expedient sancionador, imposant la multa que correspongui d'acord amb la gravetat de les obres.
- S'actuï amb diligència i celeritat, sempre respectant els drets de defensa de les persones interessades.
- Es comuniqui a les persones interessades afectades les actuacions del serveis municipals en relació amb aquestes obres.

Tramitació

Data Administració Tràmit

16/11/2010 Districte de Ciutat Vella Sol·licitud d'informació a l'Administració
01/02/2011 Districte de Ciutat Vella Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
28/02/2011 Districte de Ciutat Vella Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
16/03/2011 Ajuntament de Barcelona Resolució