Resolució
Q-05282/2010 Manca de resposta de la Direcció General d'Atenció a la Comunitat Educativa a una sol·licitud d'informació.

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Organització i planificació del sistema escolar
Data d'inici 04/11/2010
Data de l'últim moviment 07/11/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa exposa la seva disconformitat amb la Direcció General d'Atenció a la Comunitat Educativa per la manca de resposta a la seva petició d'informació sobre la decisió de l'institut Aran de Vielha de no contractar un professor per impartir l'assignatura de tecnologia, i sobre la possibilitat que el seu fill rebi suport per cursar l'assignatura de llengua catalana, atès que va cursar els estudis de secundària al País Basc i té pocs coneixements d'aquesta llengua.

Contingut

El Departament d'Ensenyament exposa que va donar resposta a les diferents reclamacions presentades per la persona interessada i que el va informar de les accions que s'havien dut a terme.

Pel que fa a l'assignatura de tecnologia, el Departament informa que l'institut Aran no té l'obligació d'impartir matèries de modalitat i optatives en què no s'arribi a un mínim de vuit alumnes matriculats, i que tot i que va oferir la matèria de tecnologia durant el període de preinscripció i la va mantenir en el període de matrícula, com que només s'hi van matricular dos alumnes, va anul·lar la matèria i va donar l'opció a la persona interessada de fer-ne una altra o bé cursar-la per mitjà de l'Institut Obert de Catalunya (en endavant IOC).

El Síndic constata que el curs anterior a la presentació de la queixa es va oferir el primer curs d'aquesta matèria sense tenir present si l'any següent la continuïtat de l'assignatura podria condicionar-se al nombre d'alumnes inscrits, atesa la manca de disponibilitat de recursos del centre. A més a més, atès que l'institut de Vielha és l'únic centre públic del municipi, la persona interessada no tenia cap altra alternativa que acceptar l'opció de continuar l'estudi de la matèria per mitjà de l'IOC sense disposar de tota la informació sobre què comportava aquest fet. D'altra banda, el Síndic observa que el poc seguiment que es fa de l'assignatura implica un altre desavantatge per a l'alumne.

Per aquest motiu, el Síndic suggereix al Departament d'Ensenyament que vetlli per reorganitzar els recursos que siguin necessaris per garantir la continuïtat del segon curs de les assignatures triades pels alumnes, a fi i efecte de donar prioritat a la trajectòria i al projecte educatiu dels alumnes, els quals no s'haurien de trobar amb la impossibilitat de continuar una assignatura per la manca de disponibilitat de recursos.

En relació amb el reforç de llengua catalana, el Departament d'Ensenyament indica que des de la Comissió d'Atenció a la Diversitat i en coordinació amb el professorat de la matèria de llengua i literatura catalana de l'institut s'ha elaborat un pla individualitzat per tal que el fill del promotor pugui cursar la matèria i assoleixi els continguts necessaris per preparar les PAU.

En relació amb aquesta qüestió, el Síndic ha demanat al Departament en què consisteix el pla individualitzat per a l'alumne i altres dades relatives a aquesta qüestió.

Tramitació

Data Administració Tràmit

25/11/2010 Direcció General d'Atenció a la Comunitat Educativa Sol·licitud d'informació a l'Administració
29/12/2010 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Sol·licitud d'informació a l'Administració
15/02/2011 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
15/03/2011 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
11/05/2011 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
27/05/2011 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
07/11/2011 Departament d'Ensenyament Resolució