Resolució
Q-05293/2010 Disconformitat amb la denegació d'uns ajuts per menjador i llibres de text.

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Beques i ajuts
Data d'inici 04/11/2010
Data de l'últim moviment 31/12/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Consorci d'Educació de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La persona interessada, que forma una família monoparental, lamenta no poder accedir als ajuts per menjador i llibres de text, ja que assumir el cost per a aquests conceptes implica destinar-hi una gran part dels ingressos familiars.

Contingut

L'informe aportat per l'Administració fonamenta la denegació de les subvencions a la persona interessada en la superació dels llindars de rendes previstos en les convocatòries d'aquests ajuts.

El Síndic exposa que en el marc de l'informe extraordinari sobre la provisió i l'accés als serveis de transport i menjador escolars presentat al Parlament de Catalunya l'any 2010, ja va denunciar explícitament dèficits de provisió gratuïta del servei de menjador escoltar al nostre país per part de famílies que parteixen d'una situació socioeconòmica precària i que no compleixen les condicions previstes en les convocatòries de les beques.

D'aquesta manera, el Síndic va constatar que les condicions de renda familiar establertes per discriminar positivament determinades situacions econòmiques en la concessió d'ajuts són realment restrictives i que hi ha famílies que tenen necessitat de beca que no veuen discriminada positivament la seva situació socioeconòmica.

Segons les informacions aportades pel Departament d'Ensenyament el mes d'octubre de 2010, si bé és cert que per corregir el dèficit de cobertura es va ampliar la partida pressupostària amb un increment molt important entre els cursos 2006/2007 i 2009/2010, des de la perspectiva dels drets el Síndic recordava que tot i valorar positivament aquests augments, més del 50% d'alumnes en situació de risc pobresa continuaven sense poder ser perceptors de beca de menjador en cas que volguessin fer ús del servei i sol·licitessin la beca.

Per aquest motiu, el Síndic emplaçava l'Administració educativa a valorar si la inversió corresponent al curs 2009/2010 era suficient per donar resposta a les necessitats existents.

La infància representa el grup d'edat que més ha vist augmentar la seva precarietat econòmica per efecte de la crisi econòmica. Així mateix, la població infantil experimenta un risc de pobresa superior a la població adulta i aquest és superior en determinats col·lectius d'infants, els quals es troben una situació d'enorme vulnerabilitat a l'hora de fer efectius en igualtat d'oportunitats drets bàsics com ara el dret un nivell adequat de vida o el dret a l'educació.

A criteri del Síndic, les dificultats de les famílies amb menys recursos per accedir al servei de menjador és una de les situacions vinculades a la pobresa infantil que impedeixen a molts d'aquests infants exercir efectivament aquests drets bàsics.

El Síndic recorda que els poders públics estan obligats a prestar una protecció especial a la infància, especialment als col·lectius més afectats per la situació de pobresa, i que les transferències socials, en provisió de serveis i en prestacions econòmiques conformen l'instrument bàsic per combatre l'impacte de la pobresa entre els infants. En el cas de l'àmbit educatiu, l'instrument bàsic per promoure la igualtat d'oportunitats són els ajuts de menjador escolar.

Pel que fa a l'actual curs 2010/2011, la despesa que el Departament d'Ensenyament ha destinat als ajuts de menjador escolar no obligatori ha minorat en valors relatius un 33%. Per tant, ens trobem en un context d'increment de les necessitats socioeconòmiques de les famílies i també de decrement de la despesa que el Departament d'Ensenyament destina als ajuts de menjador escolar.

Quant als llibres de text, el Síndic hi aplica les reflexions anteriors, si bé recorda que en aquest cas es tracta d'una prestació subjecta a dret de concurrència, supeditada no només a la situació de necessitat de la persona.

El Síndic insisteix que en aquests casos la partida pressupostària ha d'estar condicionada a l'evolució de les necessitats existents a fi de poder mantenir els nivells de cobertura sobre la població que en té necessitat.

Fetes aquestes consideracions, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament i al Consorci d'Educació de Barcelona que no redueixin el finançament dels ajuts de menjador escolar respecte al curs anterior, i suggereix mantenir l'increment de la partida extraordinària de menjador escolar no obligatori.

Insisteix també que cal que les restriccions pressupostàries no afectin l'àmbit de la infància, i menys encara el de la infància en situació de risc de pobresa. Ans al contrari, especialment en el context de crisi actual, i com a conseqüència de la major vulnerabilitat de la infància als períodes de recessió econòmica, el Síndic suggereix que els poders públics augmentin la inversió en polítiques adreçades a combatre la pobresa infantil.

Tramitació

Data Administració Tràmit

15/11/2010 Consorci d'Educació de Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
09/12/2010 Consorci d'Educació de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
23/06/2011 Consorci d'Educació de Barcelona Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
07/10/2011 Consorci d'Educació de Barcelona Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
31/12/2012 Consorci d'Educació de Barcelona Vulneració
31/12/2012 Consorci d'Educació de Barcelona Seguiment finalitzat