Resolució
Q-05296/2012 Disconformitat amb les molèsties que ocasionen els tocs de les campanes de l'església d'Arenys de Mar

Matèries
Polítiques territorials
Medi ambient
Contaminació
Data d'inici 20/07/2012
Data de l'últim moviment 19/11/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament d'Arenys de Mar Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa exposa que l'església d'Arenys de Mar toca les campanes les vint-i-quatre hores i els quarts, fet que pertorba el descans dels veïns. 

Informa que va adreçar una queixa a l'Ajuntament però encara no ha rebut resposta. També indica que s'ha creat una plataforma i s'ha denunciat el cas a l'Associació Catalana contra la Contaminació Acústica i a dos partits polítics de la vila.

Contingut

L'Ajuntament d'Arenys de Mar indica que està en via d'elaborar una proposta que permeti mantenir les singularitats pròpies del municipi i que es compromet a treballar per aplicar mesures alternatives que evitin molèsties innecessàries als veïns. 

Atès que no s'ha informat sobre quines mesures alternatives s'han acordat o s'adoptaran, el Síndic fa les consideracions i els suggeriments següents: 

El toc de les campanes és una pràctica tradicional pròpia de la nostra cultura i estimada més enllà d'una expressió pública de la tradició religiosa catòlica. Per a bona part de la població no adscrita a cap confessió religiosa concreta, el toc de les campanes forma part de la seva identitat i del seu paisatge cultural.

No obstant això, cal aplicar el principi d'igualtat davant la llei, i la Llei 16/2002, de 28 de juny, de protecció contra la contaminació acústica, no recull el toc de les campanes com una excepció o com un fenomen no subjecte al compliment de la norma en matèria d'immissió acústica. 

Així doncs, caldria saber quina intensitat sonora tenen les campanes per objectivar les molèsties que denuncia el promotor, i si el resultat es troba per sobre dels llindars màxims que preveu la normativa cal corregir la situació. 

L'article 21.3 de la Llei de protecció contra la contaminació acústica preveu la possibilitat d'excloure de l'aplicació general de la Llei determinats supòsits: ?Les ordenances poden tenir en compte les singularitats pròpies del municipi, com ara les activitats festives i culturals i les que tenen un interès social, sempre que tinguin un cert arrelament?. 

Així doncs, si bé el toc de les campanes pot ser objecte de protecció com a manifestació d'un costum tradicional, cal que sigui regulat i temperat per tal de conciliar la preservació de tradició amb el dret legítim al descans i així evitar molèsties innecessàries i evitables. Per tot això, el Síndic recorda a l'Ajuntament d'Arenys de Mar: 

- Que cal disposar de mesuraments objectius dels valors d'immissió acústica que es produeixen dins dels habitatges afectats (tant en horari diürn com nocturn) per tenir un coneixement real del valor de la intensitat  sonora.

- Que cal establir mesures correctores que poden anar des de la supressió total dels tocs en horari nocturn fins a la disminució suficient de la intensitat i el nombre dels tocs. 

- Que cal fer un treball de diàleg, participació i informació entre la població per tal d'aconseguir la màxima legitimació i acceptació de les mesures que es puguin acordar.

Tramitació

Data Administració Tràmit

24/07/2012 Ajuntament d'Arenys de Mar Sol·licitud d'informació a l'Administració
16/09/2012 Ajuntament d'Arenys de Mar Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
26/02/2013 Ajuntament d'Arenys de Mar Segona reiteració / Obstaculització
12/03/2013 Ajuntament d'Arenys de Mar Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
02/10/2013 Ajuntament d'Arenys de Mar Resolució pendent d'acceptació
18/11/2013 Ajuntament d'Arenys de Mar Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
19/02/2014 Ajuntament d'Arenys de Mar Segona reiteració / No col·laboració
04/03/2014 Ajuntament d'Arenys de Mar Resposta a la resolució pendent d'acceptació
05/03/2014 Ajuntament d'Arenys de Mar Resolució pendent d'acceptació
06/03/2014 Ajuntament d'Arenys de Mar Resposta a la resolució pendent d'acceptació
11/03/2014 Ajuntament d'Arenys de Mar Resolució pendent d'acceptació
15/07/2014 Ajuntament d'Arenys de Mar Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
25/07/2014 Ajuntament d'Arenys de Mar Resposta a la resolució pendent d'acceptació
05/11/2014 Ajuntament d'Arenys de Mar Irregularitat
19/11/2014 Ajuntament d'Arenys de Mar Seguiment finalitzat