Resolució
Q-05303/2012 Disconformitat amb una sanció per infracció de l'Ordenança del medi ambient de Barcelona

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Procediment administratiu sancionador i expropiació forçosa
Data d'inici 20/07/2012
Data de l'últim moviment 11/02/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la sanció que se li ha imposat per una infracció de l'Ordenança del medi ambient de Barcelona consistent a cantar i cridar a la via pública. 

Exposa que en cap moment se li ha notificat la denúncia ni la proposta de resolució, i que l'únic que ha rebut ha estat directament la sanció.

Contingut

Segons la informació de què es disposa, la instrucció del procediment sancionador s'ha tramitat d'acord amb el procediment abreujat regulat a la secció primera del capítol VI de l'Ordenança reguladora del procediment sancionador de l'Ajuntament de Barcelona. 

En aquest sentit, l'article 47.4 de l'Ordenança estableix que els agents de l'autoritat han de fer constar expressament les circumstàncies de la notificació, especificant si la persona denunciada s'ha negat a signar-la, cas en què s'entendrà la persona interessada ha rebutjat la notificació. D'altra banda, l'article 30 de la mateixa Ordenança estableix que les denúncies han d'anar firmades per la persona denunciant i la denunciada. Això no obstant, la signatura de la persona denunciada no implica conformitat amb els fets que motiven la denúncia, sinó que únicament n'acredita la recepció d'un exemplar. En el cas que la persona denunciada es negui a signar la notificació, l'agent de l'autoritat ho ha de fer constar expressament.

Així, en el butlletí de notificació de denúncia a nom del promotor de la queixa no hi consta la signatura del denunciant ni tampoc el fet que aquest s'hagués negat a signar-la, ni qualsevol circumstància relativa a aquest assumpte. El promotor, doncs, va tenir coneixement de la denúncia quan va rebre la resolució sancionadora, contra la qual va poder interposar recurs d'alçada. Aquesta circumstància ha suposat que la persona interessada no hagi pogut presentar al·legacions ni fer el pagament avançat de la sanció, amb una reducció del 75%.

Per aquest motiu, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Barcelona la retroacció de les actuacions al tràmit de notificació de la denúncia, a fi que la persona interessada pugui presentar al·legacions i/o fer el pagament de la sanció amb reducció.

Tramitació

Data Administració Tràmit

31/07/2012 Districte de l'Eixample Sol·licitud d'informació a l'Administració
05/10/2012 Districte de l'Eixample Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
12/11/2012 Districte de l'Eixample Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
15/02/2013 Ajuntament de Barcelona Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
02/04/2013 Ajuntament de Barcelona Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
09/04/2013 Ajuntament de Barcelona Resposta a la resolució pendent d'acceptació
15/04/2013 Ajuntament de Barcelona Vulneració
11/02/2014 Ajuntament de Barcelona Seguiment finalitzat