Resolució
Q-05338/2010 Desacord pel tracte rebut per part d'un agent de l'autoritat.

Matèries
Seguretat ciutadana i justícia
Actuació de forces de seguretat
Data d'inici 08/11/2010
Data de l'últim moviment 03/08/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Barcelona Actuació no irregular de l'administració
Departament d'Interior Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

La persona interessada exposa que, mentre passejava per Barcelona, va sentir el soroll d'un cotxe al seu darrera i que després de sentir la botzina del vehicle per demanar pas, reconeix que va cometre la falta de fer un gest de mal gust. El cotxe era de la policia i l'agent el va multar amb una sanció de 2.200 euros, la qual considera desproporcionada en tant que va reconèixer la seva part de responsabilitat.

Contingut

La Guàrdia Urbana assenyala que l'agent que va denunciar el promotor de la queixa no pertany al seu cos sinó al dels Mossos d'Esquadra. No obstant això, el Síndic constata que la butlleta que es va lliurar en mà a la persona interessada era una butlleta de la Guàrdia Urbana.

Basant-se en aquesta informació, el Síndic es va adreçar a la Direcció General de Policia i, un cop analitzat el contingut de l'informe d'aquesta direcció general, aquesta institució, d'una banda, assenyala que no aprecia cap actuació irregular de l'Administració, i de l'altra, constata que el cos de Mossos d'Esquadra utilitza les butlletes de la Guàrdia Urbana de Barcelona per denunciar les infraccions de les ordenances municipals.

El Síndic observa que en virtut del conveni marc de col·laboració entre Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana hi ha un seguit de funcions compartides que es tradueixen en una resposta indistinta a les demandes dels ciutadans, de manera que els dos cossos s'han coordinat per incorporar procediments i instruments comuns per poder actuar i obtenir més eficàcia policial a la ciutat.

Davant d'aquest fet, i sens perjudici que en el moment de la denúncia els agents vagin amb la uniformitat reglamentària i, si escau, amb el vehicle policial logotipat, el fet que en el butlletí de la denúncia hi aparegui identificat el nom de la Guàrdia Urbana pot comportar que el ciutadà es confongui respecte de quina policia l'està sancionant en aquell moment

Per aquest motiu, el Síndic suggereix al Departament d'Interior que valori la idoneïtat de dotar-se d'un model de denúncia diferenciat i específic per al cos de Mossos d'Esquadra per ser utilitzat en casos com els de l'objecte de la queixa, o bé que estudiï la conveniència d'elaborar-ne un de conjunt i indistint per als dos cossos policials.

Tramitació

Data Administració Tràmit

13/01/2011 Àrea de Prevenció, Seguretat i Mobilitat Sol·licitud d'informació a l'Administració
25/03/2011 Direcció General de la Policia Sol·licitud d'informació a l'Administració
06/04/2011 Àrea de Prevenció, Seguretat i Mobilitat Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
11/04/2011 Ajuntament de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
14/04/2011 Ajuntament de Barcelona Resolució
31/05/2011 Departament d'Interior Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
10/06/2011 Departament d'Interior Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
12/07/2011 Departament d'Interior Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
03/08/2011 Departament d'Interior Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 10/1994, d'11 de juliol, de la Policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra- DOGC.1923 (20/07/1994)
Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú- BOE.295 (27/11/1992)