Resolució
Q-05348/2013 Disconformitat amb la denegació d'una beca de menjador escolar

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Beques i ajuts
Data d'inici 10/07/2013
Data de l'últim moviment 06/02/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Consell Comarcal de l'Alt Camp Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la denegació d'una beca de menjador escolar a favor de la seva filla. 

Exposa que els tres darrers anys se'ls ha concedit la beca a causa de la precària situació econòmica que pateixen, però aquest any l'hi han denegat adduint que té la possibilitat d'inscriure la seva filla en una escola pública amb horari intensiu per poder dinar a casa.

Contingut

En el seu informe, el Consell Comarcal de l'Alt Camp exposa que no es va admetre la sol·licitud de beca a la persona interessada perquè la convocatòria d'ajuts individuals de menjador per raons socioeconòmiques no preveu la concessió de beques a l'alumnat de secundària obligatòria. 

En aquest sentit, el Síndic recorda al Consell Comarcal de l'Alt Camp que l'ordenament jurídic vigent, des de la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de l'infant fins a la Constitució espanyola o a l'Estatut d'autonomia de Catalunya, seguit de la legislació en matèria d'infància i educació, associa la gratuïtat als ensenyaments obligatoris. 

De fet, la Llei 12/2009, del 10 de juliol, d'educació, estableix en l'article 5 que l'ESO forma part dels ensenyaments obligatoris i declarats gratuïts, i l'article 6.3, sobre beques i ajuts, estableix que ?les administracions públiques, a fi de facilitar l'accés en condicions d'equitat als serveis escolars de menjador i transport durant els ensenyaments obligatoris i en els ensenyaments declarats gratuïts, han d'oferir ajuts als alumnes que visquin en poblacions sense escola, en nuclis de població allunyats o en zones rurals, als alumnes amb discapacitats i als alumnes amb necessitats educatives específiques reconegudes. Els ajuts poden cobrir totalment o parcialment la despesa, atenent la naturalesa del desplaçament i el nivell de renda de les famílies?.

Així mateix, el Decret 160/1996, de 14 de maig, pel qual es regula el servei escolar de menjador als centres docents públics de titularitat del Departament d'Ensenyament, estableix en l'article 21 que les administracions públiques estableixen ajuts de menjador per a l'alumnat a qui no correspongui la gratuïtat del servei, i aquesta gratuïtat del servei queda delimitada en l'article 2 per a l'alumnat que reuneix determinats requisits (com el de residència en municipi sense oferta) però explícitament escolaritzat en ensenyaments de caràcter obligatori.

Aquest ordenament, doncs, preveu que, amb caràcter general, els ajuts de menjador escolar per raó socioeconòmica estiguin adreçats a l'alumnat que estudiï ensenyaments obligatoris i declarats gratuïts, i la provisió de serveis escolars com el del menjador ha de venir acompanyada de mesures que en garanteixin l'accessibilitat econòmica.

Dit això, val a dir que el Decret 160/1996, pel qual es regula el servei escolar de menjador per tal de facilitar el menjador de l'alumnat en l'educació obligatòria, estableix en l'article 21 que la provisió dels ajuts de menjador té caràcter potestatiu en funció de les disponibilitats pressupostàries, i que en el document de Criteris que s'han seguit per a l'establiment de la proposta de finançament dels serveis de transport i menjador escolars per al curs 2012/2013 el Departament d'Ensenyament especificava que a l'alumnat escolaritzat en centres educatius de secundària amb jornada compactada no li correspon cap assignació pel servei de menjador, tot i que el centre podrà continuar oferint-lo amb el cost a càrrec de l'alumnat que en faci ús.

En vista d'aquestes consideracions, el Síndic demana al Consell Comarcal de l'Alt Camp i al Departament d'Ensenyament: 

- Que estudiïn la possibilitat d'adaptar les bases que regulen la concessió d'ajuts de menjador escolar a la previsió de concebre els ajuts per al conjunt de l'alumnat escolaritzat als ensenyaments obligatoris i declarats gratuïts.

- Que garanteixin la concessió d'ajuts de menjador als alumnes d'ESO escolaritzats en centres sense jornada compactada.

- Que garanteixin el funcionament del servei de menjador als instituts de secundària, tinguin o no jornada compactada, i la provisió de beques als alumnes socialment desfavorits, malgrat que a la tarda no hi hagi classes.

Tramitació

Data Administració Tràmit

29/07/2013 Consell Comarcal de l'Alt Camp Sol·licitud d'informació a l'Administració
13/09/2013 Consell Comarcal de l'Alt Camp Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
30/09/2013 Consell Comarcal de l'Alt Camp Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
11/10/2013 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
11/10/2013 Consell Comarcal de l'Alt Camp Resolució pendent d'acceptació
27/11/2013 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
27/11/2013 Consell Comarcal de l'Alt Camp Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
03/12/2013 Consell Comarcal de l'Alt Camp Resposta a la resolució pendent d'acceptació
20/12/2013 Consell Comarcal de l'Alt Camp Irregularitat
02/02/2015 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
05/02/2015 Departament d'Ensenyament Irregularitat
06/02/2015 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat
06/02/2015 Consell Comarcal de l'Alt Camp Seguiment finalitzat