Resolució
Q-05362/2010 Disconformitat amb l'Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció pel procediment d'acolliment familiar de dos germans.

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Acolliment familiar i adopcions
Data d'inici 09/11/2010
Data de l'últim moviment 23/11/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

Els promotors de la queixa manifesten la seva disconformitat amb l'anterior Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (en endavant ICAA), en l'acolliment familiar de dos germans, iniciat l'any 2002 i finalitzat l'any 2009.

Els promotors es queixen de l'actuació de l'Administració envers els acollidors i els acollits, i de la manca de resposta als escrits tramesos al Departament d'Acció Social i Ciutadania, a la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (en endavant DGAIA) i a l'ICAA.

Contingut

Després d'estudiar i revisar tota la informació de l'expedient, el Síndic entén que es tracta d'una situació molt complexa, amb un acolliment d'uns nois que en arribar a l'adolescència pateixen els conflictes propis de l'etapa, amb l'agreujant que han d'elaborar la seva difícil història personal; que aquesta situació comporta la renúncia primer d'un germà i, al cap d'un mes, de l'altre; que les renúncies son fruit de la impossibilitat dels acollidors de mantenir l'acolliment, i que la DGAIA va adoptar les mesures de protecció urgents en centre d'acolliment i en centre residencial d'acció educativa.

Des de la perspectiva dels drets dels infants, el Síndic no considera que la DGAIA hagi actuat de forma irregular, ja que dels informes de seguiment es desprèn les nombroses intervencions dels equips i dels professionals responsables dels nois, i que les propostes de mesura protectora i de règim de visites s'han fet d'acord amb allò que es valorava més adequat per a l'interès dels dos germans.

D'altra banda, els promotors de la queixa denuncien una sèrie de qüestions que consideren que han afectat negativament els nois i que, fins i tot, van propiciar el cessament de l'acolliment. Algunes d'aquestes qüestions són comunes a altres queixes d'acollidors, i el Síndic les va fer constar en l'Informe sobre els infants en alt risc a Catalunya, presentat al Parlament el juny de 2009, en el qual el Síndic ha destacat la manca de suport suficient a acollidors i acollits; la manca d'interlocutors a la DGAIA; una informació insuficient als acollidors abans de l'acolliment sobre els procediments i les previsions de l'acolliment, les visites amb la família biològica, la renovació de la resolució administrativa, el protocol de l'ingrés hospitalari i les autoritzacions mèdiques, a banda de la manca de documentació i d'informació dels infants en iniciar l'acolliment.

Per aquest motiu, el Síndic ha exposat al Departament de Benestar Social i Família que cal fer un esforç en l'acompanyament i el suport que es dóna a les famílies acollidores, que és especialment important si la voluntat del Departament és potenciar els acolliments familiars, atès que l'esforç en aquest sentit reverteix en una millora de la situació dels infants en acolliment. Per això, el Síndic ha reiterat els suggeriments de l'informe esmentat respecte d'aquesta qüestió.
                  
Amb aquest recordatori, doncs, l Síndic dóna per finalitzades les seves actuacions en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

22/11/2010 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Sol·licitud d'informació a l'Administració
26/01/2011 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
24/03/2011 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
11/05/2011 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Sol·licitud d'informació a l'Administració
10/06/2011 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
23/11/2011 Departament de Benestar Social i Família Resolució