Resolució
Q-05379/2011 Disconformitat amb les condicions infraestructurals de l'escola Sa Forcanera de Blanes

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Preinscripció a l'educació i centres
Data d'inici 01/09/2011
Data de l'últim moviment 30/06/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El Síndic ha rebut diverses queixes referides a les condicions infraestructurals de l'escola Sa Forcanera de Blanes.

Les persones interessades denuncien que l'escola fa sis anys que es troba en barracons, els quals ja estan en mal estat (alguns estan oxidats, etc.). Es queixen, principalment i entre altres coses de: la manca de ventilació a l'estiu i la manca de calefacció a l'hivern, fet que fa que l'activitat escolar es desenvolupi en temperatures inadequades; l'existència de goteres; l'espai insuficient del pati; l'espai insuficient de la biblioteca; la inexistència de gimnàs; la manca de cobertura del passadís, etc.
 
Exposen que arran d'aquests inconvenients molts professors no volen continuar a l'escola el curs següent, la qual cosa incrementa la mobilitat del centre.

Contingut

En vista del contingut de l'informe del Departament d'Ensenyament relatiu a les condicions infraestructurals de l'escola Sa Forcanera de Blanes, el Síndic demana a aquest departament que garanteixi que les condicions ambientals del centre són òptimes tant per als alumnes com per als docents, de cara a garantir adequadament els processos d'aprenentatge. 

Les persones interessades també lamenten deficiències relacionades amb els sis anys que el centre porta en una situació de provisionalitat, i també amb el deteriorament de les instal·lacions actuals produït pel pas d'aquest temps. En cas que algunes de les deficiències denunciades existeixin, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que ho revisi, i que, atesa la situació infraestructural del centre, vetlli especialment per garantir permanentment, si convé amb un seguiment específic, unes condicions materials adequades i dignes, abans que el centre es traslladi a les instal·lacions definitives.  

D'altra banda, el Reial decret 132/2010, de 12 de febrer, estableix els requisits mínims dels centres que imparteixen educació infantil, primària i secundària, i regula, entre altres, la dimensió dels espais (aules, pati, etc.), les condicions de seguretat, de ventilació i il·luminació i d'accessibilitat, la disponibilitat d'espais (sala de professors, gimnàs, biblioteca, pati, etc.).

En aquest sentit, l'estudi de la informació rebuda per part del Departament d'Ensenyament i de les persones interessades constata que l'escola Sa Forcanera de Blanes incompleix, com a mínim, alguna de les previsions recollides en aquest ordenament jurídic vigent, de manera que no reuneix plenament les condicions mínimes exigibles per garantir de manera adequada la provisió del dret a una educació de qualitat a l'alumnat escolaritzat. 

Val a dir, però, que els problemes amb les condicions infraestructurals del centre es resoldran definitivament quan s'ubiqui en l'edifici definitiu. Des d'aquest punt de vista, el Síndic constata que els Serveis Territorials del Departament d'Ensenyament a Girona preveuen iniciar la construcció de l'escola durant el 2012 i finalitzar les obres l'any 2013, sempre que la licitació de les obres es faci per acord de Govern.

En vista d'aquest fet, i atès que les condicions materials dels centres afecten la qualitat del nostre sistema educatiu, i conseqüentment el dret a l'educació dels infants, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament conèixer quan està prevista la licitació de les obres i confirmar que la previsió de finalització de la construcció del nou edifici es manté per a l'any 2013.

Tramitació

Data Administració Tràmit

13/09/2011 Direcció General de Centres Públics Sol·licitud d'informació a l'Administració
10/01/2012 Direcció General de Centres Públics Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
24/04/2012 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
07/05/2012 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
25/10/2012 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
31/10/2012 Departament d'Ensenyament Resolució
30/06/2014 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat