Resolució
Q-05437/2012 Disconformitat amb el retard de l'Ajuntament de Sant Martí Sarroca a atendre diverses peticions d'accés a informació d'un grup municipal

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Participació ciutadana, política i règim electoral
Data d'inici 02/08/2012
Data de l'últim moviment 04/07/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Sant Martí Sarroca Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa, regidora de l'Ajuntament de Sant Martí Sarroca, manifesta la seva disconformitat amb el retard de l'Administració municipal a atendre algunes peticions d'accés a la informació que ha presentat. També exposa el seu desacord amb la recurrent negativa de l'equip de govern davant les peticions del seu grup municipal de consultar el registre d'entrades i sortides de l'Ajuntament.

Contingut

El Síndic recorda a l'Ajuntament de Sant Martí Sarroca que el Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya (Decret legislatiu 2/2003, de 28 d'abril) estableix un règim específic de resposta a les peticions formulades pels càrrecs electes de la corporació i d'accés a la informació dels regidors i els grups municipals. 

Concretament, l'article 164 regula el dret d'informació dels membres de les corporacions locals i recull dos règims diferents d'accés a la informació municipal. I estableix, igualment, que la denegació d'accés a la informació demanada ha de basar-se en els supòsits taxats continguts en els apartats a) i b) de l'article 164.3 i que, per regla general, la sol·licitud s'entén acceptada per silenci positiu si en el termini de quatre dies no es dicta resolució denegatòria. 

El Síndic entén que, en principi, ni el volum de sol·licituds ni la possible precarietat de recursos municipals no ha de ser excusa perquè l'equip de govern deixi de subministrar als grups municipals la informació necessària per desenvolupar la tasca que tenen encomanada. 

Tanmateix, s'ha de reconèixer també que, molt excepcionalment, es pot donar el cas que el volum i la recurrència de demandes davant d'una determinada administració doni indicis d'un possible comportament desproporcionat i abusiu per part dels reclamants. Davant d'aquests casos, i fent referència a la possible conculcació del dret a l'accés a la informació municipal, la jurisprudència del Tribunal Suprem ha assenyalat que cal tenir en compte que l'exercici d'aquest dret pot afectar, de manera il·legítima, el funcionament dels serveis públics, i també que l'ús d'aquest dret sigui utilitzat amb una finalitat diferent del desenvolupament de la funció de control i fiscalització, com ara l'obstrucció de l'acció de govern. En aquests casos, la jurisprudència s'ha manifestat en el sentit que la càrrega de prova d'aquests usos inadequats correspon a la corporació (Sentència del Tribunal Suprem de 6 de juny de 1997).

En vista de tot això, el Síndic recorda a l'Ajuntament de Sant Martí Sarroca l'obligació que té de donar resposta a les demandes que li adrecin els membres del consistori.

Pel que fa a l'aparent conflicte en el règim del dret de consulta de la documentació municipal i a un possible exercici desproporcionat del dret d'accés a la informació per part de la promotora de la queixa, el Síndic recomana a l'Ajuntament que respongui sempre, per escrit o mitjançant els debats en el Ple, les demandes d'informació que es presentin, en compliment del principi de bona administració i garantint l'exercici adequat del dret de participació en els afers públics. 

Per garantir la transparència i el bon funcionament de l'Administració en aquest sentit, el Síndic també suggereix a l'Ajuntament que adopti les mesures que consideri necessàries per tal de deixar constància, mitjançant número de registre consecutiu i data, de les entrades i sortides de sol·licituds i respostes, en tots els casos.

Tramitació

Data Administració Tràmit

16/10/2012 Ajuntament de Sant Martí Sarroca Sol·licitud d'informació a l'Administració
15/11/2012 Ajuntament de Sant Martí Sarroca Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
13/03/2013 Ajuntament de Sant Martí Sarroca Resolució pendent d'acceptació
05/04/2013 Ajuntament de Sant Martí Sarroca Resposta a la resolució pendent d'acceptació
10/04/2013 Ajuntament de Sant Martí Sarroca Vulneració
04/07/2013 Ajuntament de Sant Martí Sarroca Seguiment finalitzat