Resolució
Q-05447/2010 Denegació del Departament de Salut d'una sol·licitud d'autorització excepcional de finançament de bolquers d'una persona amb retard mental.

Matèries
Polítiques socials
Salut
Prestacions sanitàries
Data d'inici 12/11/2010
Data de l'últim moviment 19/12/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Salut Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

La promotora es queixa de la denegació del finançament de bolquers per a la seva filla, que és una persona de divuit anys que pateix retard mental i trastorn de la comunicació de tipus autístic. Té reconegut un grau de discapacitat del 87% i necessita bolquers de forma permanent, segons recullen els informes mèdics aportats. 

En aquests informes, s'indica també que els bolquers normals, amb veta adherent, no són adequats a les seves necessitats, atesa la discapacitat que l'afecta, sinó que són convenients els bolquers tipus calça.

Per aquest motiu, la promotora va presentar una sol·licitud de finançament de bolquers, que va ser denegada pel Servei Català de la Salut (en endavant SCS) mitjançant resolució de 30 de novembre de 2009. En aquesta resolució s'assenyala que es denega el finançament d'aquests bolquers, "atès que existeixen alternatives terapèutiques ofertes pel CatSalut amb la corresponent recepta oficial".

La reclamant considera que no s'han valorat convenientment les circumstàncies que aconsellen aquest tipus específic de bolquers.

Contingut

Del primer informe del Departament de Salut, se'n desprenia que la filla de la persona interessada podia disposar d'una alternativa terapèutica, que eren els bolquers oferts mitjançant la recepta mèdica oficial, entre els quals hi ha bolquers nocturns elàstics tipus calça.

Per això, atesa la definició i denominació dels "bolquers tipus calça", es va entendre que l'accés a aquests tipus de bolquers amb recepta mèdica resolien el problema de la filla de la persona interessada.
 
Certament, de l'informe de la Regió Sanitària Barcelona de l'SCS, se'n desprèn que els bolquers elàstics tipus calça i prescrits a través de recepta mèdica podien substituir l'autorització de la prestació de farmàcia exclosa o de productes no oferts pel CatSalut.

Per tant, el Síndic va entendre que aquesta era una alternativa als bolquers normals amb adherència i va considerar que el fet que es trobessin a les farmàcies i fossin finançats pel CatSalut resolia el problema objecte d'aquesta queixa i, conseqüentment, es va arxivar l'expedient.

Això no obstant, posteriorment la persona interessada va objectar la resolució del problema i va indicar que tots els bolquers oferts pel CatSalut i prescrits a través de recepta mèdica que es troben a les farmàcies són amb veta adherent i no hi bolquers sense adherència tipus calça finançats pel sistema sanitari públic. 

Per això, el Síndic va considerar convenient reobrir l'expedient, amb la finalitat que la filla de la persona interessada pugui disposar dels bolquers de tipus calça que requereix, ateses les seves necessitats i la seva situació de discapacitada psíquica.

Així, atès que la promotora considera que els bolquers normals amb veta adherent no són adequats a les necessitats de la seva filla, consideració avalada per tres informes mèdics dels metges especialistes (neuròleg i psiquiatre) i de medicina general, el Síndic suggereix al Departament de Salut que revisi aquest expedient i que, ateses les característiques de la persona interessada i d'acord amb els informes mèdics aportats, estudiï la possibilitat de concedir-li l'autorització excepcional del finançament dels bolquers tipus calça, ja que són una necessitat imperiosa per al seu desenvolupament i la seva personalitat i dignitat. 

El Síndic suggereix, també, que s'estudiï la possibilitat de revisar els criteris d'autorització de la prestació farmacèutica exclosa, o bé que, subsidiàriament, s'estudiï la possibilitat d'ampliar la cartera de la prestació farmacèutica del CatSalut amb els bolquers calça.

Finalment, en cas que la promotora hagi sol·licitat una nova autorització excepcional de finançament de bolquers no oferts pel CatSalut, el Síndic suggereix al Departament que s'atengui la seva petició i es concedeixi l'autorització excepcional de la sol·licitud.

Tramitació

Data Administració Tràmit

14/01/2011 Servei Català de la Salut SCS Sol·licitud d'informació a l'Administració
22/03/2011 Servei Català de la Salut SCS Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
11/04/2011 Servei Català de la Salut SCS Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
28/07/2011 Departament de Salut Resolució
20/09/2011 Departament de Salut Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
30/05/2012 Departament de Salut Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
14/06/2012 Departament de Salut Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
19/12/2012 Departament de Salut Resolució