Resolució
Q-05458/2009 Manca de resposta de l'Ajuntament de Maçanet de la Selva a diverses sol·licituds d'informació urbanística sobre la parcel·la d'una urbanització.

Matèries
Polítiques territorials
Urbanisme i habitatge
Planejament i execució urbanística
Data d'inici 20/11/2009
Data de l'últim moviment 05/07/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Maçanet de la Selva Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

El promotor es queixa de la manca de resposta de l'Ajuntament de Maçanet de la Selva a les instàncies presentades el 27 de maig, el 29 de juliol i el 9 de setembre de 2009 en què demanava informació urbanística sobre una parcel·la d'una urbanització de Maçanet de la Selva. 

Segons exposa la persona interessada, encara no ha rebut cap resposta escrita per part de l'Ajuntament.

Contingut

De la informació que ha tramès el consistori no se'n desprèn que s'hagi donat resposta escrita a les sol·licituds d'informació que va presentar la persona interessada.  

Per aquest motiu, el Síndic recorda l'obligació de les administracions públiques de donar resposta expressa al ciutadà, tant pel que fa al dret d'informació de què gaudeix la persona interessada respecte als procediments urbanístics, la tramitació dels planejaments i la seva gestió, com pel dret de petició que regula la Llei orgànica 4/2001, de 12 de novembre.

El criteri del Síndic, i així s'ha fet constar en el Codi de bones pràctiques administratives, és que l'Administració ha de donar resposta escrita a les qüestions que les persones li plantegin també per escrit, tant en el marc d'un procediment administratiu com quan formulin suggeriments, propostes, queixes o, com és el cas, demandes d'informació. 

Les respostes expresses de l'Administració han de ser raonades, intel·ligibles i congruents amb les peticions o les al·legacions formulades, per no causar indefensió o inseguretat jurídica a les persones que s'hi adrecen. 

En aquest cas, el darrer document de l'Ajuntament de què disposa la persona interessada és el certificat d'aprofitament urbanístic de 17 de juliol de 2007, en què s'informa que tot i que la parcel·la es troba dins de l'àmbit de sòl classificat com a sòl urbà, la finca no té condició de solar i que, per tal d'aconseguir la condició de solar, cal que la parcel·la compleixi els requisits que determina la llei. El certificat també indica que, en aquell moment, estava en curs una modificació del Pla general d'ordenació (en endavant PGO) vigent en la zona.  

Tot i això, amb posterioritat, la persona interessada s'ha adreçat al consistori en quatre ocasions per escrit tot sol·licitant informació sobre com i quan es farien les obres d'urbanització que permetran que la seva parcel·la sigui solar i, malgrat la informació que el consistori ha traslladat al Síndic, no consta que la persona interessada hagi obtingut cap resposta escrita a les seves peticions.  

Per aquest motiu, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Maçanet de la Selva que doni resposta a les sol·licituds presentades pel promotor (la darrera la va presentar el 15 d'abril de 2010) sobre les consultes urbanístiques que formula, i que informi la persona interessada de l'estat actual de la seva parcel·la, l'estat de tramitació de la modificació del PGO, el motiu pel qual encara no es pot edificar i les mesures que es prendran per complir la voluntat municipal de solucionar la problemàtica de la urbanització que va portar a tramitar una modificació puntual del PGO.

Tramitació

Data Administració Tràmit

19/01/2010 Ajuntament de Maçanet de la Selva Sol·licitud d'informació a l'Administració
11/06/2010 Ajuntament de Maçanet de la Selva Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
24/08/2010 Ajuntament de Maçanet de la Selva Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
15/11/2010 Ajuntament de Maçanet de la Selva Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
02/02/2011 Ajuntament de Maçanet de la Selva Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
10/03/2011 Ajuntament de Maçanet de la Selva Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
05/07/2011 Ajuntament de Maçanet de la Selva Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 24/2009, del 23 de desembre, del Síndic de Greuges- DOGC.5536 (30/12/2009)