Resolució
Q-05459/2012 Disconformitat amb la lentitud en un cas de presumpte abús sexual a menors

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Problemes en les relacions familiars
Data d'inici 03/08/2012
Data de l'últim moviment 12/06/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Salut Actuació irregular de l'administració - Es soluciona el problema, després de la intervenció del Síndic
Departament d'Interior Actuació no irregular de l'administració

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la lentitud dels procediments en un cas de presumpte abús sexual de menors.

Exposa que la seva filla menor d'edat ha patit abús sexual per part del seu avi patern. Va denunciar la situació a la Policia de Catalunya-Mossos d'Esquadra el dia 1 d'agost d'enguany, i va sol·licitar també una ordre d'allunyament de l'avi envers la menor.

Arran de la denúncia, la família va ser derivada a la Unitat Funcional d'Abusos a Menors (en endavant UFAM) de l'Hospital de Sant Joan de Deu, des de la qual va ser informada que serien citats per iniciar l'exploració de la menor i dur a terme posteriorment la valoració de l'existència dels presumptes abusos.

La promotora refereix que la seva filla està molt trasbalsada per la situació, per la qual cosa considera que necessita atenció psicològica immediata i demana una agilització de l'inici de l'estudi per part de la UFAM.

Contingut

En data 7 d'agost de 2012 el Síndic va sol·licitar informació sobre la previsió d'atenció a la filla de la promotora per part de la Unitat d'Abusos Sexuals i Maltractaments a Menors, sol·licitud que va ser reiterada l'octubre de 2012 i el gener de 2013. Finalment s'ha rebut resposta del Departament de Salut, en què s'informa que la sol·licitud d'assistència es va rebre el 27 de juliol de 2012 i que la primera visita es va dur a terme el 5 de setembre i la segona el 4 d'octubre.

D'altra banda, atès que la mare va exposar que no hi havia data prevista per a la cita de la Unitat d'Abusos Sexuals i Maltractaments a Menors i va manifestar que la menor estava trasbalsada pels fets succeïts i que considerava que necessitava atenció en aquell moment, en data 10 d'agost el Síndic es va posar en contacte amb l'Hospital de St. Joan de Déu per informar-se de l'espera prevista per a l'inici de l'atenció a la menor. Des de l'hospital es va informar que el 16 d'agost es contactaria la família, però que l'exploració a la menor no començaria fins al setembre, ja que els professionals estaven de vacances. 

En vista de la informació que s'aporta en l'escrit del Departament de data 20 de juny, el Síndic observa que va transcórrer un mes i mig des que es va fer la sol·licitud d'atenció a la menor fins que va tenir lloc la primera visita.

Ateses les funcions de la Unitat d'Abusos Sexuals i Maltractaments a Menors, la manca d'especialització dels centres de salut mental infantil i juvenil en abusos sexuals i la necessitat d'atenció de la filla de la promotora, el Síndic considera que el període de temps d'un mes i mig per atendre la menor és excessiu.

Tot i que el Síndic té coneixement que quan el presumpte abús ha estat recent i es requereix la recollida de mostres que l'acreditin l'infant és visitat amb urgència, considera que en casos com el que tracta aquesta queixa, en què no hi ha sospita de penetració i per tant no és necessària la recollida de mostres, l'atenció a l'infant i a la seva família també hauria de poder oferir-se en els dies posteriors a la presumpta agressió.

En aquest sentit, l'article 97 de la Llei 14/2010, de 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència, sobre l'atenció prioritària dels infants i els adolescents víctimes de maltractaments, diu que ?han de tenir accés prioritari als serveis i programes següents: a) Serveis i establiments de salut mental infantil i juvenil públics, i d'assistència psicològica i jurídica?.

D'acord amb això, el Síndic suggereix al Departament de Salut que revisi els temps d'espera per a l'atenció dels infants víctimes d'abús sexual i maltractament per part de la Unitat d'Abusos Sexuals i Maltractaments a Menors, i que en funció del resultat d?aquesta revisió es consideri l'adopció de mecanismes per garantir que els infants són atesos en un breu termini de temps.

Tramitació

Data Administració Tràmit

07/08/2012 Servei Català de la Salut SCS Sol·licitud d'informació a l'Administració
07/08/2012 Direcció General de la Policia Sol·licitud d'informació a l'Administració
03/10/2012 Departament d'Interior Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
09/10/2012 Departament d'Interior Resolució
23/10/2012 Servei Català de la Salut SCS Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
23/01/2013 Servei Català de la Salut SCS Reiteració posterior a la primera
27/06/2013 Departament de Salut Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
02/07/2013 Departament de Salut Resolució pendent d'acceptació
21/08/2013 Departament de Salut Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
12/06/2014 Departament de Salut Altres formes de finalitzar