Resolució
Q-05476/2015 Queixa relativa a l'impagament d'una prestació concedida a una persona en situació de dependència

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Gent gran
Data d'inici 31/07/2015
Data de l'últim moviment 11/12/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Contingut

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca del pagament dels ajornaments periodificats de la prestació econòmica per cuidador no professional que té reconeguda en el marc de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de la promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència.

La Secretaria d'Inclusió Social i de Promoció de l'Autonomia Personal informa que l'import total de l'expedient de dependència del promotor és de 2.933,79 euros i la quantitat pendent d'abonar és de 2.933,79 euros. Actualment, la prestació està de baixa, i es va presentar una reclamació el 6 de març de 2015 que es va respondre el 2 de juny de 2015. 

S'informa també que la situació econòmica actual fa que no es pugui preveure de forma exacta el calendari de pagaments, però que la Secretaria d'Inclusió Social i de Promoció de l'Autonomia Personal té com a prioritat fer-los efectius al més aviat possible d'acord amb les disponibilitats pressupostàries i els recursos existents.

El Síndic recorda que tots els casos d'incompliment dels terminis de pagament de prestacions i drets reconeguts expressament per l'Administració suposen l'afectació d'un dret del ciutadà i, conseqüentment, una mala pràctica administrativa.

L'Administració té el deure legal de complir i fer complir la normativa vigent (que també la vincula), i el compliment dels actes emesos per l'Administració resulta essencial per garantir els drets dels ciutadans i la seva seguretat jurídica.

Així, doncs, no solament és aconsellable i desitjable que l'Administració pagui els deutes que té pendents amb els beneficiaris de les prestacions econòmiques que la mateixa Administració ha reconegut, sinó que aquest pagament, en el termini legalment establert, ve obligat pel propi ordenament jurídic.

Tramitació

Data Administració Tràmit

14/09/2015 Secretaria d'Inclusió Social i de Promoció de l'Autonomia Personal Sol·licitud d'informació a l'Administració
30/10/2015 Secretaria d'Inclusió Social i de Promoció de l'Autonomia Personal Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
30/11/2015 Secretaria d'Inclusió Social i de Promoció de l'Autonomia Personal Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
07/12/2015 Departament de Benestar Social i Família No irregularitat
07/12/2015 Secretaria d'Inclusió Social i de Promoció de l'Autonomia Personal No irregularitat
11/12/2015 Departament de Benestar Social i Família Seguiment finalitzat