Resolució
AO-05510/2014 Actuació d'ofici iniciada arran de la visita a la comissaria de la Policia Local de Blanes

Matèries
Seguretat ciutadana i justícia
Administració de justícia
Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura
Data d'inici 14/07/2014
Data de l'últim moviment 31/12/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Blanes Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La Llei 24/2009, de 23 de desembre, del Síndic de Greuges, atribueix a aquesta institució la condició d'Autoritat Catalana per a la Prevenció de la Tortura i d'altres Tractes o Penes Cruels, Inhumans o Degradants (en endavant ACTP), i disposa que actua com a tal en tots els espais en què es trobin persones privades de llibertat. 

L'Equip de Treball de l'ACPT duu a terme visites a llocs on es troben persones privades de llibertat sense avís previ als responsables del centres, tal com estableix la pràctica internacional en aquest tipus d'inspeccions. 

Pel que fa les comissaries de les policies locals i/o guàrdia urbana, el 26 de juny de 2014 l'Equip de Treball de l'ACPT es va desplaçar a Blanes amb la finalitat de visitar l'àrea de custòdia de detinguts de la Policia Local d'aquest municipi.

Contingut

Arran de la visita a la comissaria de la Policia Local de Blanes, el Síndic ha arribat a les conclusions següents:

1. Les dependències dedicades a la custòdia de detinguts estan en un bon estat de conservació i manteniment. Tot i això, caldria corregir algunes deficiències: penjar el cartell informatiu de la càmera de videovigilància i habilitar un espai digne (no visible des del pàrquing de la comissaria i altres dependències) per fer-hi els escorcolls.

2. A mig termini, caldria tendir a lliurar tots dels detinguts directament des del carrer a la comissaria de Mossos d'Esquadra. Passar per dues dependències policials allarga innecessàriament els terminis de custòdia sense control judicial i no permet que els detinguts exerceixin els drets de què gaudeixen (per exemple, la lectura de drets inclou l'assistència lletrada, però això no es fa efectiu fins arribar a la comissaria de Mossos d'Esquadra).

Tramitació

Data Administració Tràmit

24/07/2014 Ajuntament de Blanes Resolució pendent d'acceptació
25/08/2014 Ajuntament de Blanes Resposta a la resolució pendent d'acceptació
18/12/2014 Ajuntament de Blanes Irregularitat
31/12/2014 Ajuntament de Blanes Seguiment finalitzat