Resolució
Q-05518/2014 Problemàtica relacionada amb la situació assistencial d'un noi amb un grau de discapacitat del 68% que pateix diabetis mellitus grau I i esquizofrènia

Matèries
Polítiques socials
Salut
Salut mental
Data d'inici 15/07/2014
Data de l'últim moviment 30/07/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Salut Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Contingut

La promotora de la queixa exposa que el seu fill, arran dels problemes de salut que pateix, va estar ingressat a l'Hospital Mare de Déu de la Mercè des del 14 de gener fins al 18 de març de 2014. Des d'aquest centre hospitalari se'l va traslladar al Centre Assistencial Dr. Emili Mira (en endavant CAEM) de Santa Coloma de Gramenet, on la doctora que l'atén li va indicar que hi podria fer una estada llarga.

Tot i això, la promotora diu que recentment se li ha comunicat que, atès que el seu fill té problemes amb la regulació dels nivells de glucèmia i no li poden controlar la diabetis, se li donarà l'alta del CAEM. No entén aquesta decisió i tem per la integritat mental i física del seu fill, ja que al domicili familiar els és molt difícil controlar les seves malalties.

De la informació tramesa se'n desprèn que el criteri mèdic va ser no ingressar el noi durant una estada llarga al CAEM i donar-li l'alta per dur a terme un seguiment al centre de salut mental d'adults, de manera que es garantís parcialment l'atenció que havien sol·licitat els pares.

Així, encara que el CatSalut hagi avalat l'actuació dels professionals en desaconsellar l'ingrés a la unitat de rehabilitació psicosocial del CAEM i s'hagi recomanat el seguiment i les orientacions terapèutiques en l'àmbit comunitari (centre de salut mental d'adults i centre d'atenció i seguiment) i de serveis socials (residència psiquiàtrica vehiculitzada), s'entén que se li havia proposat, amb anterioritat, una estada de rehabilitació en el CAEM, la qual no es va produir perquè el trastorn psicòtic era ?secundari a la malaltia orgànica?.

Per això, atès que no s'han donat alternatives de rehabilitació a l'alta del noi, que viu actualment a casa dels pares amb dificultats per controlar la diabetis, la patologia psiquiàtrica i la rehabilitació, el Síndic suggereix al Departament de Salut que estudiï la possibilitat d'ingressar-lo en un recurs idoni de rehabilitació i que vetlli per tal que els proveïdors sanitaris facin un seguiment de les mesures proposades per resoldre els problemes de malaltia orgànica i psiquiàtrica del noi, a fi que no pugui minvar l'atenció integral i de qualitat assistencial que se li ha de proporcionar. 

D'altra banda, atès que els pares van sol·licitar la residència psiquiàtrica vehiculitzada per al seu fill i aquest està en llista d'espera, el Síndic suggereix al Departament que, atesa l'eventual manca de recursos idonis a les necessitats psiquiàtriques i residencials del noi, s'estudiï la possibilitat de trobar un recurs idoni de llarga estada rehabilitador per al fill de la persona interessada, el qual no pot continuar vivint al domicili familiar.

Tramitació

Data Administració Tràmit

24/07/2014 Servei Català de la Salut SCS Sol·licitud d'informació a l'Administració
08/09/2014 Servei Català de la Salut SCS Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/11/2014 Departament de Salut Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
31/03/2015 Departament de Salut Resolució pendent d'acceptació
18/05/2015 Departament de Salut Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
14/07/2015 Departament de Salut Resposta a la resolució pendent d'acceptació
29/07/2015 Departament de Salut Irregularitat
29/07/2015 Servei Català de la Salut SCS Irregularitat
30/07/2015 Departament de Salut Seguiment finalitzat