Resolució
Q-05520/2012 Disconformitat amb la classificació urbanística d'una finca de 500 m2 de Viladrau

Matèries
Polítiques territorials
Urbanisme i habitatge
Planejament i execució urbanística
Data d'inici 07/08/2012
Data de l'últim moviment 19/02/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Viladrau Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa exposa que va comprar una finca de 500 m2  a Viladrau que, segons el va informar l'Ajuntament, tenia la qualificació de sòl no urbanitzable. Tot i això, es tractava d'una zona qualificada de sòl urbanitzable, tal com reconeix la secretària de l'Ajuntament en un certificat expedit el 19 de març de 2012. 

Així, encara que aquests 500 m2 de la finca estiguin en sòl urbanitzable, es troben amb l'obligació única d'agregar-se a la finca de 1500 m2 amb la qual delimiten, sense que es pugui edificar en la finca de 500 m2. 

El promotor de la queixa manifesta que si hagués conegut la qualificació exacta del sol, no hagués comprat aquesta finca.

Contingut

D'acord amb el contingut de l'informe de l'Ajuntament de Viladrau i de la informació tramesa per la persona interessada, el Síndic considera que l'actuació de l'Ajuntament no ha estat correcta en aquest cas.

De la llicència municipal es desprèn que aquesta finca està situada en sòl no urbanitzable. Amb independència del fet que en la sol·licitud de llicència el sol·licitant va emprar el terme ?rústic?, en el text de la llicència, elaborat pels mateixos serveis municipals, s'especifica que en la descripció de la finca s'ha de fer constar expressament que una porció, la que correspon als 500 m2, és sòl no urbanitzable. 

El terme de ?sòl no urbanitzable? és el que la Llei d'urbanisme utilitza per designar una de les categories en què es classifiquen els terrenys inclosos en un terme municipal. Així doncs, dir d'un terreny que és sòl no urbanitzable té una connotació jurídica que no té l'adjectiu ?rústic?. Així mateix, el Síndic recorda que la Llei d'urbanisme també diferencia un règim jurídic pel sòl no urbanitzable (article 47) i uns deures específics pels propietaris de sòl urbanitzable (articles 44 i 45). 

D'altra banda, a efectes de l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, la valoració de la porció de 500 m2 varia si es tracta de sòl no urbanitzable o de sòl urbanitzable.

Per tot això, atès que l'Ajuntament va cometre un error en la classificació del terreny, el Síndic recorda que l'Administració municipal està subjecta al règim de responsabilitat patrimonial de les administracions públiques, establert a l'article 106.2 de la Constitució i regulat a la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú. Consegüentment, en cas que quedi suficientment provat que s'han produït perjudicis en el patrimoni de la persona interessada a causa d'aquest error, l'Ajuntament de Viladrau n'ha d'assumir el rescabalament.

Tramitació

Data Administració Tràmit

26/09/2012 Ajuntament de Viladrau Sol·licitud d'informació a l'Administració
12/12/2012 Ajuntament de Viladrau Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
05/02/2013 Ajuntament de Viladrau Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
19/02/2013 Ajuntament de Viladrau Resolució
19/02/2013 Ajuntament de Viladrau Seguiment finalitzat