Resolució
Q-05529/2011 Disconformitat amb l'Ajuntament de les Valls d'Aguilar pel tracte dispensat a un grup municipal

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Participació ciutadana, política i règim electoral
Data d'inici 09/09/2011
Data de l'últim moviment 31/05/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de les Valls d'Aguilar Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa, en representació d'un grup municipal de l'Ajuntament de les Valls d'Aguilar, manifesta la seva disconformitat amb el tracte dispensat i la manera d'actuar de l'equip de govern vers el seu grup municipal.

Concretament, manifesta que, en exercici de la seva tasca com a grup de l'oposició, entre els mesos de juny i juliol d'enguany van presentar diverses instàncies en què demanaven informació i documentació sobre assumptes concrets i a les quals no han rebut resposta. 

Assenyala, igualment, que el dia 18 d'agost de 2011, en no rebre cap comunicació, es va personar a les oficines de l'Ajuntament, on se li va informar que per ordre de l'alcalde no podia consultar cap informació ni rebre còpia de cap documentació.

Contingut

L'Ajuntament de les Valls d'Aguilar assenyala que totes les demandes d'informació presentades pel grup municipal en qüestió han estat ateses, i explica que va suspendre l'entrega d'informació durant un termini de tretze dies perquè la secretària de l'Ajuntament estava de baixa i no hi havia personal jurídic de suport. 

L'Ajuntament també informa que atendre l'elevat volum de peticions escrites presentades per la promotora de la queixa resulta, de vegades, difícil per a un ajuntament tan petit i amb pocs recursos. 

Després d'estudiar l'informe i la documentació de l'expedient, el Síndic recorda a l'Ajuntament que per garantir un exercici adequat del dret dels càrrecs electes de participar en els afers públics s'ha de garantir també un accés adequat i eficaç a la informació, en els termes regulats a l'article 164 del Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya aprovat per Decret legislatiu 2/2003, de 28 d'abril. 

Pel que fa al retard en la resposta a les sol·licituds d'accés, cal remarcar que la garantia del dret d'accés a la informació té un component important d'oportunitat. De vegades, el moment en què es dona la informació pot resultar gairebé tan important com la informació donada, de manera que l'actualitat de la informació resulta fonamental per garantir adequadament el dret a la informació. 

Addicionalment, el Síndic considera que el retard injustificat en donar resposta a un grup municipal que demana informació no es correspon amb les previsions normatives ni amb el deure de l'Administració municipal de facilitar la tasca de control de l'acció de govern, expressió del dret de participació en els afers públics dels ciutadans i dels càrrecs electes, reconegut a l'article 23.1 de la Constitució espanyola i a l'article 29 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya.

Pel que fa a l'apreciació de l'Ajuntament sobre un possible excés en el nombre de sol·licituds presentades per la promotora, i atesos els pocs recursos de l'Administració municipal, el Síndic assenyala que l'Administració municipal, ja sigui per escrit o mitjançant els debats en el ple, ha de satisfer les peticions d'accés a informació que formulen els càrrecs electes sense que l'excés de peticions es pugui esgrimir com a excusa per no atendre-les, o per endarrerir-ne l'atenció. 

Atès tot això, el Síndic recorda a l'Ajuntament de les Valls d'Aguilar la necessitat de complir els terminis de resposta establerts a l'article 164 del Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya.

Tramitació

Data Administració Tràmit

01/12/2011 Ajuntament de les Valls d'Aguilar Sol·licitud d'informació a l'Administració
11/01/2012 Ajuntament de les Valls d'Aguilar Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
02/05/2012 Ajuntament de les Valls d'Aguilar Resolució
31/05/2012 Ajuntament de les Valls d'Aguilar Seguiment finalitzat

Normativa i jurisprudència

Normativa

Decret legislatiu 2/2003, de 28 d'abril, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya- DOGC.3887 (20/05/2003)
Llei orgànica 4/1979, de 18 de desembre, d'Estatut d'Autonomia de Catalunya- DOGC.38 (31/12/1979)
Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol, de reforma de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya- BOE.172 (20/07/2006)
Constitució Espanyola- BOE.311 (29/12/1978)