Resolució
Q-05551/2015 Queixa relativa a la informació rebuda respecte de l'oficialitat del Màster en Psicopedagogia al Centre Universitari Internacional de Barcelona

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Estudis universitaris i recerca
Data d'inici 04/08/2015
Data de l'últim moviment 07/01/2016
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Universitat de Barcelona (UB) Pendent d'acceptació per l'administració

Contingut

La promotora de la queixa exposa que quan es va anar a informar sobre el Màster en Psicopedagogia al Centre Universitari Internacional de Barcelona (en endavant UNIBA), tots els documents que li van proporcionar, i també la pàgina web del centre, indicaven que el màster era oficial i en línia. En vista d'aquesta informació, va decidir cursar el màster al centre UNIBA (adscrit a la Universitat de Barcelona), ja que així podria compaginar els estudis amb la feina i sol·licitar la beca de l'Estat per a estudis de màster oficial. 

La primera resolució de la beca va ser denegatòria i la promotora va presentar un recurs a l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (en endavant AGAUR). La segona resolució de la beca també va ser denegatòria, i la promotora va presentar un recurs de reposició a la Unitat de Beques de la UB, des d'on se la va informar que el Màster en Psicopedagogia que ofereix el centre UNIBA, tot i publicitar-se com a oficial en la seva pàgina web i en els documents que envien als estudiants, no està publicat al DOGC. 

En primer lloc, pel que fa a la manca d'informació clara respecte de l'oficialitat del màster ofert per UNIBA, l'informe de resposta tramès per la Universitat de Barcelona indica que la Universitat ha donat instrucció a UNIBA perquè indiqui clarament en el seu web quin és l'estat en què es troben els ensenyaments que ofereix i que té previst d'oferir. També s'informa que s'han donat instruccions al centre UNIBA perquè habiliti els procediments pertinents per informar els estudiants interessats a matricular-se a un ensenyament en procés d'avaluació per l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU), que només podran formalitzar la seva sol·licitud de beca en el cas que s'hagi rebut la valoració positiva dins dels terminis oficials establerts pel Ministeri i per l'AGAUR.

En el seu informe, la Universitat reconeix que la persona interessada no complia els requisits necessaris por poder sol·licitar beca en els terminis establerts, i que se l'hauria d'haver informat d'aquesta situació des d'un principi.

En segon lloc, segons exposa en el seu informe, la Universitat entén que UNIBA desconeixia que els estudiants preinscrits o matriculats en els ensenyaments que ofereix només poden sol·licitar beques públiques per cursar estudis oficials en cas que l'ensenyament disposi de la valoració positiva de l'agència avaluadora, i que la sol·licitud de la beca s'ha de tramitar en els terminis oficials establerts per les administracions convocants.

Per tant, el Síndic suggereix a la Universitat de Barcelona, d'una banda, que faci les gestions que consideri oportunes amb l'AGAUR per revisar la tramitació de la beca sol·licitada per la promotora tenint en compte la informació rebuda sobre l'oficialitat del màster de l'UNIBA; i de l'altra, que, en cas que aquesta revisió de l'AGAUR no prosperi, la Universitat valori la possibilitat de reemborsar a aquesta alumna l'import que va abonar per la matrícula del màster.

Tramitació

Data Administració Tràmit

07/08/2015 Universitat de Barcelona (UB) Sol·licitud d'informació a l'Administració
18/09/2015 Universitat de Barcelona (UB) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
18/11/2015 Universitat de Barcelona (UB) Resolució pendent d'acceptació
07/01/2016 Universitat de Barcelona (UB) Reiteració a la resolució pendent d'acceptació