Resolució
Q-05559/2010 Disconformitat amb una regressió al primer grau de tractament penitenciari.

Matèries
Seguretat ciutadana i justícia
Serveis penitenciaris
Data d'inici 17/11/2010
Data de l'últim moviment 10/03/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Justícia Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La persona interessada, interna d'un centre penitenciari, considera que la regressió al primer grau de tractament que li han aplicat és injusta i que es basa en uns fets que no són certs. Sol·licita poder visionar les imatges captades per les càmeres de videovigilància en el moment dels fets sancionats.

Contingut

La Direcció General de Règim Penitenciari i Recursos aporta tota la documentació en relació amb els expedients disciplinaris incoats que van motivar la regressió al primer grau de la interna, de manera que el Síndic, després de valorar i analitzar adequadament la queixa, no detecta irregularitats en l'actuació de l'Administració.

Quant a les càmeres de videovigilància del centre penitenciari, l'Administració exposa que moltes no enregistren imatges, sinó que únicament tenen una finalitat de control immediat i que, per tant, no es van poder visionar els fets objecte de valoració.

En relació amb aquest punt, el Síndic suggereix que, en la mesura que sigui possible, es puguin substituir aquestes càmeres per unes altres que enregistrin i emmagatzemin imatges als llocs que siguin essencials per a la convivència del centre, ja que així augmentaria la seguretat personal i jurídica tant dels interns com dels funcionaris.

Aquesta consideració està definida en el marc de les garanties jurídiques que la institució penitenciària ha de proporcionar tant als interns com als professionals encarregats de l'execució de les penes i mesures privatives de llibertat d'acord amb les lleis, i té com a objectiu aconseguir un model de vida ordinària equiparable a la vida exterior, en què sigui possible assolir un clima ambiental que faciliti l'execució del tractament penitenciari.

L'Administració ha respost el suggeriment del Síndic amb un informe en el qual manifesta la voluntat del Departament de Justícia d'implementar o estendre un tipus de sistema de videovigilància avançat amb models tecnològics com els que ja existeixen en els centres més moderns de l'Administració penitenciària catalana.

Tramitació

Data Administració Tràmit

30/11/2010 Secretaria Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil Sol·licitud d'informació a l'Administració
08/02/2011 Direcció General de Règim Penitenciari i Recursos Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
15/02/2011 Departament de Justícia Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
28/02/2011 Direcció General de Règim Penitenciari i Recursos Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
10/03/2011 Departament de Justícia Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei orgànica 1/1979, de 26 de setembre, general penitenciària- BOE.239 (05/10/1979)
Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de dades de caràcter personal- BOE.298 (14/12/1999)
Constitució Espanyola- BOE.311 (29/12/1978)
Reial decret 190/1996, de 9 de febrer, pel qual s'aprova el Reglament Penitenciari- BOE.40 (15/02/1996)