Resolució
Q-05576/2010 Disconformitat amb l'actuació de l'Ajuntament de Barcelona en relació amb el control i la inspecció dels establiments dedicats a la venda i l'elaboració de pa.

Matèries
Polítiques territorials
Medi ambient
Llicències d'activitats
Data d'inici 18/11/2010
Data de l'últim moviment 04/07/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

Els promotors de la queixa consideren insuficient l'actuació de l'Ajuntament de Barcelona amb relació a les actuacions municipals d'inspecció i control dels establiments dedicats a la venda i l'elaboració de pa que, segons exposen, duen a terme la seva activitat sense complir amb els requisits legals necessaris.

Contingut

Un cop analitzada la resposta facilitada per l'Ajuntament de Barcelona, el Síndic constata que no s'atén a tota la seva petició d'informació i que únicament es fa referència a l'estat de tramitació dels sis expedients aportats com exemple i oberts com a resultat de la denúncia dels promotors de la queixa. Per tant, per motiu del silenci municipal a la demanda d'informació, el Síndic formula tota una sèrie de consideracions presumint que són certes les reclamacions dels promotors de la queixa.

1. Igualtat de tracte davant de la llei

El Síndic considera que no resulta possible disposar de criteris determinats sobre si l'actuació municipal és equivalent o proporcionada en funció del nombre d'establiments agremiats o no agremiats al Gremi de Flequers.

Cal recordar, però, que la norma obliga de la mateixa manera tots els establiments d'elaboració i/o venda de pa i que la potestat municipal inspectora, correctora i sancionadora ha de ser exercida de la mateixa manera en funció de les característiques de l'establiment i no de les del titular.

2. Estat de tramitació dels expedients

El Síndic constata una manca de diligència en la resolució i l'adopció de mesures respecte dels expedients aportats com a exemple.

Així, en dos d'aquests expedients, resulta que des de l'any 2008 està comprovat que no reuneixen les condicions exigides per a l'exercici de l'activitat i, malgrat aquest, fet continuen en actiu. Es dóna, per tant, un estat de tolerància que perjudica la resta d'industrials i comerciants que han fet l'esforç d'adequar les instal·lacions a les condicions exigides.

En un altre establiment, es constata una contradicció entre la informació oferta per l'Ajuntament i la que diu el reclamant que li va ser facilitada verbalment a les oficines municipals. Aquest fet contradictori s'observa en algun dels altres casos presentats segons la informació facilitada pel reclamant i que obté de la consulta directa dels expedients o de la informació verbal facilitada en les dependències municipals.

3. La condició de part interessada del Gremi de Flequers de Barcelona

El Gremi de Flequers de Barcelona és una organització professional que té com a finalitat, entre d'altres, representar els interessos comuns dels seus membres i, en general, dur a terme les iniciatives que puguin tendir al desenvolupament de l'activitat professional de les empreses associades.

L'article 31 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, reconeix la condició de part interessada a les que promoguin el procediment administratiu com a titulars de drets o d'interessos legítims, individuals o col·lectius i les que puguin resultar afectades per la resolució i es personin en el procediment mentre no s'hagi dictat la resolució definitiva.

Així doncs, resulta evident per la mateixa existència del Gremi de Flequers que a aquesta entitat i als seus associats no els resulta indiferent per als seus interessos les resolucions definitives que es puguin adoptar en els procediments oberts.

En conseqüència de tot el que s'ha exposat el Síndic efectua els recordatoris i les recomanacions següents a l'Ajuntament de Barcelona:

En primer lloc, recorda el deure legal de tramitar amb diligència els procediments dirigits a comprovar l'exercici adequat de l'activitat d'elaboració i/o venda de pa i a resoldre'ls de la forma més àgil possible quan s'hagi constatat la vulneració de les condicions d'exercici, tot respectant els principis d'audiència i contradicció per tal de preservar el dret de defensa sens perjudici de l'exigència d'execució dels actes administratius en cas que les circumstàncies, per raons de seguretat o higiene, així ho aconsellin.

En segon lloc, recomana que es consideri part interessada el Gremi de Flequers de Barcelona en els procediments administratius iniciats d'ofici en què hi hagi una denúncia prèvia per part del Gremi i aquest així ho demani expressament.

I finalment, recorda la necessitat d'aplicar criteris uniformes per part dels serveis municipals dels diferents districtes de la ciutat en allò que fa referència a la inspecció, el control i l'aplicació de mesures correctores, sancions econòmiques i tancament de l'activitat, si escau.

Tramitació

Data Administració Tràmit

20/12/2010 Àrea d'Hisenda i Promoció Econòmica Sol·licitud d'informació a l'Administració
11/02/2011 Àrea d'Hisenda i Promoció Econòmica Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
15/04/2011 Àrea d'Hisenda i Promoció Econòmica Reiteració posterior a la primera
15/04/2011 Ajuntament de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
06/05/2011 Ajuntament de Barcelona Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
06/05/2011 Àrea d'Hisenda i Promoció Econòmica Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
21/06/2011 Ajuntament de Barcelona Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
04/07/2011 Ajuntament de Barcelona Seguiment finalitzat
04/07/2011 Àrea d'Economia, Empresa i Ocupació Seguiment finalitzat