Resolució
Q-05579/2015 Queixa relativa a la informació que recollia una revista municipal sobre les bonificacions fiscals per a famílies nombroses i monoparentals en l'impost sobre béns immobles

Matèries
Administració pública i tributs
Tributs
Tributs locals
Data d'inici 05/08/2015
Data de l'últim moviment 05/01/2016
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Viladecavalls Pendent d'acceptació per l'administració

Contingut

La promotora de la queixa exposa que la informació municipal sobre les bonificacions fiscals per a famílies nombroses i monoparentals en l'impost sobre béns immobles (en endavant IBI) és insuficient i pot donar lloc a errors en els contribuents.

Explica que forma part d'una família nombrosa i per mitjà de la revista municipal de Viladecavalls es va assabentar que podia obtenir una bonificació de la quota de l'IBI, raó per la qual, dins del termini establert, va sol·licitar-la. Tot i això, la seva sol·licitud va ser desestimada perquè la unitat familiar superava els nivells de renda establerts. 

En aquest sentit, explica que a la revista només s'informava que les persones sol·licitants havien d'estar en possessió del títol de família nombrosa en data 1 de gener de 2015, però no que la concessió de la bonificació estava condicionada al nivell de renda.

L'Ajuntament de Viladecavalls ha tramès un informe en s'indica que a la pàgina 9 de la revista municipal hi consta que les bonificacions per a famílies nombroses i monoparentals s'atorguen en funció dels ingressos econòmics de la unitat familiar, que han de ser iguals o inferiors al còmput total anual de quatre vegades l'IRSC (índex de renda de suficiència de Catalunya) vigent, i que aquesta mesura s'aplica sobre el total de les seves rendes. Tot i això, a la pàgina 9 el Síndic no hi ha trobat aquesta informació. 

Així mateix, s'observa que a la web municipal s'informa els ciutadans de les diferents bonificacions a les quals es poden acollir i la informació de com efectuar el tràmit, però no consta que es detallin dels requisits que s'han de complir per poder gaudir de la bonificació, a banda de ser família nombrosa. Tampoc no consta que en el formulari de sol·licitud es detalli quins són els requisits econòmics que s'han de complir. 

Per tot això, el Síndic suggereix a l'Ajuntament que dugui a terme les actuacions que siguin oportunes, d'una banda, per completar la informació de la web municipal en l'apartat "Informació fiscal" referent als requisits que s'han de complir per poder ser beneficiari de les bonificacions que s'anuncien o, si escau, que es faci constar en aquella secció una nota de remissió a l'ordenança fiscal corresponent; i de l'altra, perquè en properes edicions de la revista en què es pretengui fer difusió d'informació fiscal, no s'indueixi a confusió, tal com s'ha produït en aquest cas. Si escau, es pot fer constar les notes de remissió a l'ordenança corresponent.

Tramitació

Data Administració Tràmit

07/10/2015 Ajuntament de Viladecavalls Sol·licitud d'informació a l'Administració
13/11/2015 Ajuntament de Viladecavalls Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/11/2015 Ajuntament de Viladecavalls Resolució pendent d'acceptació
05/01/2016 Ajuntament de Viladecavalls Reiteració a la resolució pendent d'acceptació