Resolució
Q-05612/2012 Disconformitat amb l'atenció rebuda per un menor al CAP II Dr. Barraquer, de Sant Adrià de Besòs

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Problemes de salut i/o discapacitat en l'infant
Data d'inici 13/08/2012
Data de l'últim moviment 31/12/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Salut Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb l'atenció que va rebre el seu germà menor d'edat al CAP II Dr. Barraquer, de Sant Adrià de Besòs.

Exposa que el seu germà va acudir a aquest servei per un dolor abdominal molt fort, vòmits i malestar, i que se li va dir que no tenia res i se li va receptar un analgèsic, malgrat la insistència de l'acompanyant respecte del malestar del noi.

Posteriorment, el menor va ingressar a l'Hospital de l'Esperit Sant, de Santa Coloma de Gramanet, i va haver de ser intervingut d'urgència d'una apendicitis aguda gangrenosa. En les dues setmanes posteriors el noi encara va haver de ser intervingut en dues ocasions més, una per causa d'una oclusió intestinal, i l'altra per un abscés intraabdominal, que la família atribueix a l'error i al consegüent retard en el diagnòstic inicial.

Contingut

De la informació de què es disposa es desprèn la possible existència d'un error en el diagnòstic del facultatiu del CAP II Dr. Barraquer, atès que, malgrat els vòmits continus i el dolor a l'abdomen expressat amb insistència pel noi i la seva acompanyant, no es va detectar la patologia que presentava.

En aquest sentit, resulta rellevant la gravetat del diagnòstic posterior i les seves conseqüències, i el fet que aquest diagnòstic es va fer poques hores desprès de la visita al CAP.

D'altra banda, preocupa el tracte que es va donar al menor en aquest centre, i el fet que no va ser escoltat i es va treure importància al dolor que expressava. 

La Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de l'infant i el nostre ordenament reconeixen als infants i adolescents el dret a ser escoltats en les qüestions que els afectin. Tot i això, de la informació que facilita la persona interessada es desprèn que l'edat del noi i la seva condició d'adolescent van restar-li credibilitat, ja que se li va demanar amb insistència, malgrat haver-ho negat, si havia consumit alcohol.

Per tot això, el Síndic suggereix al Departament de Salut que, en cas que no s'hagi fet, obri un expedient informatiu per valorar si l'actuació del facultatiu del CAP II Dr. Barraquer que va atendre aquest menor és creditora de l'obertura d'un expedient disciplinari, tant en relació amb el diagnòstic, per valorar si es va produir un incompliment de les guies i els protocols clínics aplicables, com en relació amb el tracte suposadament discriminatori que va donar al noi per la seva condició d'adolescent.

Tramitació

Data Administració Tràmit

24/08/2012 Institut Català de la Salut Sol·licitud d'informació a l'Administració
25/10/2012 Institut Català de la Salut Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
26/11/2012 Departament de Salut Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/12/2012 Departament de Salut Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
04/02/2013 Departament de Salut Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
19/02/2013 Departament de Salut Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
28/02/2013 Departament de Salut Resolució
28/02/2013 Departament de Salut Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
28/03/2013 Departament de Salut Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
16/04/2013 Departament de Salut Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
23/10/2013 Departament de Salut Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
17/12/2013 Departament de Salut Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
31/12/2013 Departament de Salut Seguiment finalitzat