Resolució
Q-05624/2013 Disconformitat amb el pagament d'una quota en concepte de material com a condició per accedir als cicles formatius de grau superior d'un institut de Mollet

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Preinscripció a l'educació i centres
Data d'inici 17/07/2013
Data de l'últim moviment 19/02/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa, que està cursant dos cicles formatius de grau superior en un institut de Mollet, manifesta la seva disconformitat amb el fet que se li exigeixi el pagament d'una quota de 150 euros en concepte de material per accedir al centre, a banda de les taxes oficials de matrícula.

Exposa que tant ell com els seus companys van ser advertits que en cas que no satisfessin aquesta quota perdrien la matrícula. Diu que altres centres no estableixen cap quota d'aquest tipus i que no es pot acollir a cap beca o ajut oficial per fer-hi front.

Contingut

Segons la informació que facilita el promotor, el cobrament d'una quota en concepte de material es configura com un requisit per a l'admissió, de manera que el fet de no abonar-lo impedeix l'accés als ensenyaments impartits.

Cal tenir en compte, però, que l'admissió als cicles de formació professional es troba regulada al Decret 75/2007, de 27 de març, pel qual s'estableix el procediment d'admissió de l'alumnat als centres en els ensenyaments sufragats amb fons públics. Aquest decret estableix en l'article 2.8 que ?per ser admès en un centre cal complir els requisits acadèmics i d'edat, i la resta dels exigits per l'ordenament jurídic vigent per a l'ensenyament i curs al qual es vol accedir?. El decret, però, no estableix cap criteri relatiu a l'abonament, com a requisit previ a la matrícula, de la quota establerta pel centre en concepte de material. 

En conseqüència, aquest institut no hauria de condicionar l'admissió al centre al pagament de la quota de material. Certament, el centre pot establir una quota en concepte de material, però no té la potestat d'establir altres criteris d'admissió al centre que els que preveu a la norma, en aquest cas el Decret 75/2007, que no admet altres requisits que els establerts normativament ni habilita els centres a fixar nous requisits d'accés.

Per aquest motiu, el Síndic suggereix al Departament d'Ensenyament que doni les instruccions oportunes perquè l'institut suprimeixi qualsevol requisit d'accés al centre que no es trobi previst pel Decret 75/2007 i, en aquest sentit, que el cobrament d'una quota en concepte de material, que el centre pot establir, deixi de configurar-se com un requisit per a l'admissió al centre, per matricular-se o per cursar els ensenyaments. En aquest sentit, el contingut dels acords adoptats pels consell escolar del centre han d'ajustar-se al marc normatiu vigent i no poden contravenir les previsions del Decret 75/2007, que estableix que els requisits d'accés són els que estableix l'ordenament jurídic, ni la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació, que estableix que l'autonomia de centre s'exerceix en el marc de l'ordenament jurídic vigent.

Tramitació

Data Administració Tràmit

02/09/2013 Serveis Territorials d'Ensenyament al Maresme-Vallès Oriental Sol·licitud d'informació a l'Administració
18/10/2013 Serveis Territorials d'Ensenyament al Maresme-Vallès Oriental Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
27/03/2014 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
08/05/2014 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
23/06/2014 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
03/02/2015 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
18/02/2015 Departament d'Ensenyament Irregularitat
18/02/2015 Serveis Territorials d'Ensenyament al Maresme-Vallès Oriental Irregularitat
19/02/2015 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat