Resolució
Q-05631/2012 Disconformitat amb la tramitació d'un procediment de reconeixement de la situació de dependència i del dret d'accés als serveis i prestacions vinculades

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Gent gran
Data d'inici 14/08/2012
Data de l'últim moviment 27/05/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Consorci de Serveis Socials de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la  tramitació del procediment de reconeixement de la seva situació de dependència i del dret d'accés als serveis i prestacions vinculades.

Exposa que li va ser reconegut un grau II nivell 1 de dependència, en virtut del qual li va ser assignada una prestació per cuidador no professional de 300 euros mensuals i es va establir que el cuidador seria el seu fill.

El fill de la promotora, però, va ser diagnosticat d'esclerosi lateral, per la qual cosa en data 30 de maig de 2012 van demanar, per escrit, el canvi de cuidador no professional, que a partir d'aleshores seria la seva néta.

A partir d'aquella data, es va interrompre el pagament de la prestació que percebia la promotora, i la van informar que, atès el canvi normatiu derivat de l'entrada en vigor del Reial decret llei 20/2012, de 13 de juliol, quedava extingit el conveni especial dels cuidadors no professionals i que no li podien assegurar en quina data es podria emetre la nova resolució que reconegués la seva neta com a cuidadora. Fins que no s'emeti aquesta nova resolució, l'han explicat, no es podrà restablir el pagament de la prestació.

Davant d'aquesta situació, el dia 3 de juliol de 2012, la promotora va presentar una reclamació, respecte de la qual no ha rebut resposta.

Contingut

El Consorci de Serveis Socials de Barcelona ha informat que:

- En data 26 de novembre de 2009 es va dictar resolució PIA per la qual s'atorga a la promotora una prestació econòmica per cures en l'entorn familiar amb efectes des del dia 1 de gener de 2009 i a nom del seu fill.

- En data 17 de maig de 2012 es va dictar una modificació de la resolució PIA  amb el canvi de cuidador no professional a nom de la néta de la promotora.

- En data 7 de juny de 2012 es va dictar una nova resolució PIA per la qual es confirmava la prestació de cuidador no professional i s'incloïa el servei d'ajuda a domicili, amb efectes des del 10 de novembre de 2011.

- Pel que fa a la manca de pagament dels endarreriments dels mesos de maig a desembre de 2012, s'informa que l'actual situació econòmica, agreujada pel deficient finançament estatal de la Llei per a l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, fa que no es pugui preveure de forma exacta el calendari de pagaments. Tot i això, l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (en endavant ICASS) té com a prioritat fer-los efectius al més aviat possible, d'acord amb les disponibilitats pressupostàries i els recursos existents. 

El Consorci no informa, però, sobre la tramitació de la reclamació que va presentar la promotora el dia 3 de juliol de 2012.

En vista d'aquesta informació, el Síndic demana al Departament de Benestar Social i Família que, si encara no ho ha fet, adopti les mesures adients per tal que aquesta reclamació sigui tramitada, resolta i notificada com més aviat millor. 

Posteriorment, l'ICASS ha informat que en la nòmina del mes de desembre de 2012 es va reactivar el pagament de la prestació econòmica per cuidador no professional, i que en la nòmina del mes de febrer de 2014 es va fer el pagament de 1.369,11 euros corresponent a l'import total dels endarreriments de la prestació econòmica dels mesos de juny a octubre de 2012. Per aquest motiu, el Síndic finalitza la seva actuació en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

19/09/2012 Serveis Territorials de Benestar Social i Família a Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
14/01/2013 Serveis Territorials de Benestar Social i Família a Barcelona Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
30/10/2013 Consorci de Serveis Socials de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
12/11/2013 Departament de Benestar Social i Família No irregularitat
13/11/2013 Consorci de Serveis Socials de Barcelona No irregularitat
13/11/2013 Serveis Territorials de Benestar Social i Família a Barcelona No irregularitat
21/05/2014 Departament de Benestar Social i Família No irregularitat
27/05/2014 Departament de Benestar Social i Família Seguiment finalitzat